Национално движение „Русофили“ се включи в празника на Самарското знаме в Русия

Представители на Национално движение „Русофили“ взеха активно участие във фестивала „Самарско знаме“, който се проведе на 17 и 18 май в град Самара. „Събитието няма аналог в Русия, защото то е пряко свързано с отношенията с България, със събитията от Руско-турската освободителна война“, коментира режисьорът Владимир Щерянов, специален пратеник на НД „Русофили“ на събитието, член на Националния съвет на движението. Неговото впечатление е, че темата за Самарското знаме става все по-значима и й се обръща все по-голямо внимание в Руската федерация, защото то е уникално историческо наследство.

Фестивалът стартира с научно-практическа конференция за Самарското знаме и събитията около него. Тя се проведе в университета „Сергей Корольов“. Щерянов участва в нея със свое изложение за това как киното отразява историческите процеси в изкуството. „Дискусията обаче тръгна и в посока на опазването на руските паметници у нас. Хората в Русия все пак нямат информация, че „Русофили“ се грижат за паметниците. Че паметниците на героите от 450 през 1990 година вече са 678. След това студенти дойдоха да ми благодарят за тези данни, защото в Русия се транслират основно позициите на властта в България, която е основно русофобска“, коментира Щерянов.

Сред другите участници на форума бяха режисьорката Олеся Шигина, представила по уникален начин как се променя документалното кино в Русия, писателят Дмитрий Логунов, далечен племенни на подполковник Павел Калитин, правнукът на генерал Столетов Анатолий Столетов, председателят на попечителския съвет на обществената организация „Асоциация и развитие на българската культура“ Здравко Димитров и много други.

Участниците във форума получиха и поздравителен адрес от Николай Малинов, председател на Национално движение „Русофили“ и председател на Международното движение на русофилите. „Самарското знаме е символ на началото на нова епоха за България – епохата на свободата, до която се стигна след победата над 500 годишния османски поробител“, категоричен бе той. Според него в Самарското знаме се слива и укрепва славянската дружба.

Вторият ден на фестивала е под формата на общоградски празник в Самара. Тържествата обаче стартираха с молебен в Иверския манастир, защото Самарското знаме е ушито от монахините в този манастир, а после те го предават на Пьотр Алабин. След това в празника се включиха стотици хора.

Фестивалът на Самарското знаме се провежда от 2017 година и се организира от Общоруското военно-историческо общество с подкрепата на властите в Самарска област и на Самарската митрополия. В него винаги активно участие взима и Национално движение „Русофили“.

error: Съдържанието ни е авторско!