Националистът Саша Белий е бил убит по време на спецоперация

По данни на МВР на Украйна, стана известно, че един от лидерите на „Десен сектор“ Саша Белий или както е наричан официално Александър Музичко, е бил застрелян по време на спецоперация. Украинските специални части и представителите на органите на реда, тази нощ са провеждали акция по задържане на Музичко, който в отговор открил огън по командосите.
„Тази нощ бе проведена специална операция съвместно с представителите на украинските органи на реда и специалните части „Сокол“ в село до град Ровно. Саша Белий е бил засечен в едно от заведенията, след което последвало нареждане за неговото задържане под стража. След като видял милицията Белий направил опит за бягство, а след това открил огън по командосите. Белий ранил два пъти един от служителите на „Сокол“, след което онзи бил принуден да отвърне с огън и стрелял по краката на Музичко. Другите командоси стреляли предупредително във въздуха, но това не спряло Музичко и той продължавал да стреля по служителите на реда. Когато успели да го повалят на земята, той продължавал да стреля, макар да бил тежко ранен. Пристигналите на място доктори успели само да констатират смъртта му“. В хода на спецоперацията били задържани тримата придружители на Музичко. В тях са намерени автомати АК и пистолети ПМ. Тези хора са доставени за разпит в Киев.

Напомняме, че Музичко беше обявен за международно издирване за участие в бойни операции срещу руските войски.
Срещу него бе заведено наказателно дело по член „Създаване и ръководство на стабилна въоръжена група/банда за атака на руски граждани“. Руското следствие разполага с данни за причастието на Музичко към убийството на повече от 20 военнослужещи.