Националисти нападнаха храм в Украйна в деня на Тържеството на Православието

Катедралният православен храм в украинския град Суми за пореден път бе подложен на нападение от страна на националистите.

Група агресивно настроени хора се опитали да прекъснат неделната служба в деня на Тържеството на Православието, съобщи архиепископ Евлогий, предаде ТАСС.

По време на богослужението, на което присъствало цялото духовенство от града, поясни той, представител на радикално-националистическата партия „Свобода”, „държейки в ръцете си плакат с оскърбително съдържание, в началото пристъпи към словесна атака, след което нападна дежурната охрана на храма, нанасяйки му телесни повреди”.

В това време около храма се събрала група от около 20 души с маски и камуфлажи с емблеми на „Десен сектор”. Те блокирали входа и заплашили архийерея и останалите присъстващи. Архиепископ Евлогий се обърнал към вярващите и казал, че няма да промени намеренията си и ще благослови богомолците.

Когато архийерейът се качил на стълбата, мъжете с маски искали да се приближат до него, ругаейки и заплашвайки го с физическа разправа. Част от бойците била под въздействието на наркотици. Тълпата от вярващи отблъснала нападателите от архийерея и те се оттеглили, скандирайки „патриотични” лозунги.

Секретарят на епархията дълго време се опитвал да позвъни в полицията в Суми и Киев, но нито един от телефоните не отговарял. След нападението управителят на епархията възнамерява да се обърне към украинския президент Петро Порошенко с молба да защити вярващите.

Преди година разколници от самопровъзгласилия се „Киевски патриархат” с подкрепата на „Десен сектор” опитаха със сила да прогонят свещениците от сградата на храма. Опитът за превземане според нападателите е свързан с факта, че в храма „не са се молили за жертвите на Майдана”.