„Нафтогаз“ ще фалира, ако загуби арбитражното дело с „Газпром“

Украинската газова компания „Нафтогаз“ може да стигне до банкрут, ако загуби делото, водено от „Газпром“ в Арбитражния съд в Стокхолм. Това коментира търговският директор на украинската компания Юрий Витренко пред украинското издание „Новое время“, пише „Коммерсант“.

Ако съдът се произнесе в полза на руската страна, активите на компанията ще бъдат разпродадени, за да бъдат удовлетворени исканията, защото държавата няма задължения към „Нафтогаз“.

Според Витренко обаче вероятността Украйна да загуби делото в Стокхолм е малка.

Компаниите заведоха насрещни искове за претенции в арбитражния съд. Искът на „Газпром“ е на стойност малко над 37 млрд. долара. Основната претенция на руската компания е по клаузата take-or-pay, тоест за заявения, но незакупен газ от украинската страна в последните години.

Само за 2016 г. „Газпром“ претендира за 5,32 млрд. долара по това перо за заявени 33 млрд. куб. метра природен газ. Украйна не купува газ директно от Русия от есента на 2015 г.

Същевременно „Нафтогаз“ претендира за повече от 50 млрд. долара в своя иск към „Газпром“. Такава щета компанията е понесла в следствие на предплата за руския газ и неплатени от руската компания транзитни такси. Украйна има претенции и за загубата на активи в Крим.

Източник: investor.bg