НАТО предизвика гнева на италианците

Най-големите военни маневри на НАТО през последните 13 години предизвикаха гнева на италианците заради войните, военните разходи и предизвикателствата, които организация отправя към мира по света. Град Марсала не случайно бе избран за домакин на протеста, защото до него се намира летището Бирджи, което е команден център на ученията.

Една от организаторките на акцията Киара Паладино, която представлява местния координационен комитет срещу войната и НАТО, заяви, че в акцията са участвали около 1000 души от различни градове на провинция Трапани, а също от големите сицилиански градове Палермо, Катания, Месина, Рагуза и други.

„Ние протестираме срещу НАТО, срещу войната, срещу онези огромни разходи, които отиват за военните бази“, заяви Паладино, цитирана от италианското издание Ansa. Според организаторите на протестната акция са искали да покажат решимостта си Сицилия да не бъде  превърната в „лаборатория на войната“, а също така да бъдат „оставени на мира“ училищата и болниците, които военните използват при ученията.

Припомняме, че според официалните съобщения на НАТО в ученията, започнали на 19 октомври и ще приключат на 6 ноември, в Средиземно море са били ангажирани около 36 хиляди войници от 230 подразделения, 140 самолети и хеликоптери, както и 60 военни кораба.

„Усилването на нашите сили за бързо реагиране се явяват основна част от усилията на НАТО за адаптиране към новите предизвикателства“, заяви при откриването на маневрите един от ръководителите на ученията ген. Ханс-Лотар Домрезе. „Ученията трябва да продемонстрират, че нашата военна доктрина и процедури ще бъдат действени в условията на реалната криза, доколкото нашата работа е да бъдем готови да защитаваме хората, териториите и ценностите на Алианса“, подчерта Домрезе.

Доколко това е така, се видя още при първите практически демонстрации. Впечатляващото военноморско шоу е трябвало да бъде открито с десант на бойни подразделения в покрайнините на португалското селище Грандола, но военните са се натъкнали на неочаквано препятствие – пясъка по брега. Във видеорепортажа от събитието ясно се наблюдава, как два специализирани десантни кораба на въздушни възглавници от типа LCAC c надписи US Navy на борда, под прикритието на хеликоптери и под „прицелите“ на телевизионните камери, се опитват да изпълзят на песъчливия бряг. Обаче наклонът на бега се е оказал малко по-стръмен и корабите е трябвало да се върнат в морето, да се засилят  и да изкачат брега, но този път успешно, коментира РИА „Новости“.

 

Източник: „Дума“.