НАТО подсилва присъствие в Балтийско и Черно море

Пет кораба на Североатлантическия алианс излезли от пристанището на немския град Кил и навлезли в акваторията на Балтийско море, за провеждане на маневри. Това съобщи зам.-началника на коорднационния щаб на военноморско командване на НАТО Ариан Миндерхауд.
Основната цел на маневрите е «оказване на подкрепа на балтийските страни», заяви Миндерхауд. Четири минотърсачи на Холандия, Белгия, Естония и Норвегия, а също и норвежкия кораб за доставки, ще осъществяват маневри в международните води, като ще заемат позиции в няколко пристанища на балтийските страни.

Същевременно в акваторията на Черно море влезе американската ракетна фрегата «Тейлър». «Мисията на «Тейлър» е в това, да увери съюзниците на САЩ и НАТО за готовността на американските военноморски сили, да подсилват и подобряват взаимодействието на съвместните цели в този регион», гласи изявлението на ВМС на САЩ.
В съобщението на Пентагона се допълва,че ракетната фрегата ще остане в акваторията на Черно море 21 денонощия и военните ще спазват нормите на международното право.

Наскоро, фрегата на ВМС на САЩ «Тейлър» извърши маневри в Черно море. Тя влезе в акваторията на 5 февруари и остана там до 9 март, превишавайки по този начин с 11 дни максималния допустим срок за пребиваване на военни кораби на нечерноморски държави в съответствие с международната Конвенция на Монтрьо. САЩ обясни това нарушение, като принудително забавяне поради технически проблем на фрегатата, изникнал в турското пристанище Самсун.

Предвид нарушенията с Конвенцията на Монтрьо на американския боен кораб, на 12 април Русия осъществи симулация на атака с бомбандировач на един друг американски кораб «Доналд Кук». Напомняме, че след симулативната атака 27 американци от екипажа на кораба си подадоха оставка.