НАТО: Подводниците на Русия са все по-трудни за откриване и проследяване

Командващият Обединеното командване на НАТО в Неапол и ВМС на САЩ в Европа и Африка адмирал Марк Фъргюсън заяви, че новите руски подводници са все по-трудни за откриване и проследяване, защото те са по-тихи, по-добре въоръжени и техният диапазон на действие е по-голям.

„Подводниците, които ние наблюдаваме, са доста по-малко забележими. Виждаме, че руснаците притежават по-развити оръжейни системи, ракетни комплекси, които могат да нанесат удар по наземни цели от голямо разстояние. Ние също забелязваме, че нивото на подготовка се повишава с оглед на това, че руснаците се разгръщат в райони, които са все по-отдалечени от териториалните им води”, каза Фъргюсън.

При това адмиралът отбеляза, че във връзка с притесненията около действията на руските подводници САЩ и съюзниците от НАТО стартират нова програма за учения по отработването на операции срещу подводници и разгръщат нови въоръжения, включително и патрулни самолети за борба с подводници P-8 Poseidon.

По думите на бившия главнокомандващ силите на САЩ и НАТО в Европа адмиралът в оставка Джеймс Ставридис, към момента САЩ не могат на 100% да контролират действията на руските подводници.