НАТО одобри разполагането на батальони в Латвия, Литва, Естония и Полша

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО одобриха разполагането на по един батальон на алианса на основата на ротация в Латвия, Литва, Естония и Полша. Много от страните-членки на алианса са готови да участват в тях, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде РИА Новости.

„Ние решихме да усилим присъствието си. НАТО ще разположи на ротационна основа четири многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша. Приветствам готовността на много от съюзниците (в НАТО) за участие в тях“, съобщи Столтенберг след края на заседанието на Северноатлантическия алианс на ниво министри на отбраната.

По-рано той заяви, че тези подразделения ще се намират под командването на НАТО, а голяма част от всеки батальон ще е съставена от военни от така наречените „водещи страни“.

По думите на постоянния представител на САЩ Дъглас Лют, тези батальони ще бъдат съставени от 800 до 1000 военни. Те ще се заменят на всеки шест-девет месеца и ще осигуряват целогодишно присъствие на територията на тези страни.

Три от четирите батальона ще бъдат сформирани от САЩ, Германия и Великобритания. Високопоставен източник в алианса във вторник съобщи, че разполагането им е възможно още в началото на 2017 г.

Руският външен министър по-рано заяви, че Москва не планира да напада която и да било страна от НАТО.

„Мисля, че НАТО прекрасно знае това, но просто използва повода, за да разположи повече военна техника и батальони“, добави министърът.