НАТО не потвърждава изтеглянето на войските в Донбас

Главанокомандващият на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, генерал Филип Брийдлав заяви, че не може да потвърди изтеглянето на военна техника в Донбас от линията на съприкосновение, предаде РИА новости.

В неделя се съобщаваше, че под контрол на ОССЕ се проведе четвъртият етап по изтегляне на украинска военна техника от линията на разграничение в Донбас.

Съгласно последните мински договорености страните на конфликта в Украйна от края на февруари пристъпиха към изтегляне на тежка военна техника и към създаване на зона за сигурност в Донбас.

«В момента ние не можем да потвърдим изтеглянето на войските. Ние виждаме тежка артилерия, която се движи от двете страни на линията на фронта, но не знаем, какво точно се случва с нея в източно направление на тази линия, тъй като наблюдателите на ОССЕ не ни позволяват достъп до там. Затова ние виждаме само, че там има движение, но не знаем дали те се връщат или просто променят позицията си за подготовка на нов сблъсък», заяви Брийдлав в интервю на украинския телевизионен канал «1+1».