НАТО може да разположи войска на сто километра от Калининград

Командването на четирите батальонни групи на НАТО, които ще бъдат разположени в Полша и трите балтийски републики вероятно ще се намира в полския град Елбонг, заяви в интервю за информационна агенция PAP полският министър на отбраната Антони Мачеревич, предаде РИА Новости.

По думите му, батальоните „ще бъдат пълноценни организирани подразделения, способни не само да се противопоставят на заплахите по суша, но и по въздух, както и да владеят разузнавателни системи“.

Елбонг е разположен във Варминско-Мазурско войводство в Северна Полша, на около сто километра от Калининград.

По-рано генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че увеличаването на военното присъствие на НАТО на източния фланг се планира с цел „предупреждение за възможни конфликти“.

В средата на юни министрите на отбраната на страните-членки на НАТО одобриха разполагането на по един батальон на алианса на ротационна основа в Латвия, Литва, Естония и Полша.

На срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 8-9 юли във Варшава, се очаква да бъде прието окончателното решение за изпращане в региона на военни от алианса.

Плановете за разширяване на присъствието на НАТО в Източна Европа неведнъж са били подлагани на критика от страна на Москва. Руските власти отбелязват, че не са заинтересовани в нагнетяване на конфронтацията, но са готови да дадат адекватен отговор на действията на Запада.