“НАТО вън” отново скандираха в София

“НАТО вън” отново скандираха в София

Публикувано от:

“НАТО вън”, скандираха събралите се на четвъртия протест в София, който обявиха, че е срещу войната, опита за война и опита България да бъде въвлечена във войната и в подготовката.

Проблемът е че хората, които са в държавните институции, говореха от свое име и не направиха опит да уведомят за тези свои позиция хората”, каза Борис Цветков, който е председател на Български антифашистки съюз София. Той посочи, че властимащите еднолично решили, че ще има команден център в България, докато в Унгария и Словакия, които са гранични с Украйна държави няма да има. Сега когато масово хората в София и страната изразяват обратното мнение, мисля че институциите рано или късно ще се съобразят с него, каза Цветков и обеща да са тук докато надвисналата опасност не отмине.

Българите не искаме, без да ни питат да се участва във война и в подготовка за война. Искат да се преразгледа решението за проамерикански военни бази в България. “Ако през май се каже че сме против, влизаме в едногодишното предизвестие, ако замълчим автоматично ще се продължи срока”, обясни той. Протестиращите имат резерви към командния център на НАТО в столицата. Най-малко във всички други държави такъв се прави извън центъра, извън столицата. Цветков посочи и “падението на външния министър от преди една седмица, който каза: всеки, който говори на глас нещо, макар неудобно, е криминален престъпник”. “Е това вече е уникално, затова ли правихме демокрация в България?”, попита Цветков.

Хората се събраха пред президентството, после се отправиха на шествие. Носеха плакати, които освен срещу НАТО, бяха и За Русия. На някои от тях пишеше: Русия обединител и спасител на славянския народ, България иска мир с Русия. Преминаването им през руската църква в столицата случайно съвпадна със сватба, на която присъства и руския посланик. Протестиращите се спряха с възгласи за мир и отправиха пред църквата молитва за мир. Протест ще има и другата неделя, предаде БГНЕС.