Натовската армада продължава да лази по руските нерви

От официалния сайт на Северноатлантическия алианс научаваме, че група кораби на НАТО в състав:

Американският крайцер “Виксбърг”, с още четири фрегати – турската “Turgut- Reis” италианската “Alizeo”, канадската”Фредериктън” и румънската “Реджина Мария” са се прегрупирали преди малко във водите на Черно море. „Гостите” отвъд Атлантика са преминали проливите. За тях това е фасулска задача. Защото постоянно се навъртат в Средиземно море.

Групировката се придружава от германския танкер “Spessart”. Той ги снабдява не само с гориво, но и с техническа подкрепа.

Командването на натовската армада е поверено на стар морски вълк с американски паспорт и пагон – вицеадмиралът от US Navy Брад Уилямсън.

Официалната мисия на стъкмената от поредната натовска стратегическа примависта-идея, е повишаване на бойната готовност. И разбира се има мироопазващи функции!

По-конкретното обяснение натовския сайт предоставя – „като част от съвместни учения с военноморските сили на България, Румъния и Турция армадата ще тренира зенитна борба срещу подводници, както и отблъскване на атаки на катери и малки кораби, а също ще отработва варианти за маневриране в кортеж “.

Вицеадмиралът Уилямсън/Williamson/ коментира задачите:

“Тези упражнения с нашите съюзници в Черно море, поемат пълната подготовка за различни мисии на НАТО, които сме длъжни да извършваме заради нашия ангажимент към колективната отбрана.”

Неговата моряшка дипломация така обяснява сега плуващите в Черно море натовски бойни кораби, сред които се открояват US Navy крайцера клас Ticonderoga „Виксбърг” и фрегата на Турция „Тургут Реис”.

През следващите няколко часа те ще се чувстват още по-уверени в компанията на италианската фрегата „Aliseo” и канадската фрегата „Фредериктън”, които в момента прегазват черноморските проливи и с пълна пара курсират към посочениь морски район за срещата.

Според източник в Генералния щаб на ВМФ на Русия “от сутринта американските и турските кораби са разположени в юго-западната част на Черно море, близо до крайбрежието на Турция и България.”

В съответствие с Конвенцията от Монтрьо, военни кораби от не крайбрежни черноморски държави, нямат право да пребивават в Черно море повече от 21 дни.

Военното мореходство в Черно море щеше да се приема почти за нормално, ако нямаше обаче няклоко “но”, коментират в Москва.

Предвид събитията в Украйна, военноморската и крайбрежна група на руския военен флот в Крим, учението на НАТО нямаше да придобие специални нишани.

Първият обезпокояващ признак е неадекватното „тестване” от адмиралите на НАТО на бойни кораби в Черно море с управляеми ракети на борда… с цел „обикновени задачи”?

Руснаците приемат, че в Брюксел и Вашингтон съвсем целенасочено се опитват да играят по нервите на Москва. Експерти наричат присъствието на бойните кораби на НАТО в акваторията на Черно море „игра на нерви“ и продължение на агресивно давление на Русия. Но руската страна не бездейства. Значителна работа се провежда в областта на радиоелектронната борба и разузнаването. След присъединяването на Крим към състава на РФ, руските системи за следене контролират обстановката не само в цялата акватория на Черно море, но и в част от Средиземното море. За разлика от страните на Алиянса, руските военни в това отношение постигат огромни успехи.

С помощта на модерна морска технология, която не е лош разузнавач, „ученията” ще пробват колко силна е новата система за отбрана и сигурност на Крим.

В полза на тази версия е многократното проучване във връзка със сериозно увеличената през последната година и половина дейност на НАТО в акваторията на Черно море.

Броят на военноморските учения, планирани и непланирани посещения на военни кораби на НАТО в Черноморските води, се е увеличил значително.

Не остава незабелязан и подчертаният хъс на американците, с които те често нарушават установените лимити за престой на техните „нечерноморски” бойни кораби в акваторията на Черно море , която е под Конвенцията от Монтрьо.

Съдейки по всичко, може да се очакват всякакви изяви от военните армади край бреговете ни./bgnews.me