Наталия Гончарова – най-скъпо продаваната художничка

През 2010 година картината на Наталия Гончарова „Испанка“, е продадена на търг за почти 10 милиона долара. Това прави Гончарова официално най-скъпо продаваната жена художник в историята на изкуството.

Коя е Наталия Гончарова? В Русия тази фамилия е позната на всеки – Гончарова е праплеменница на жената на Пушкин, която носи същото име. Родена в дворянско семейство през 1881 г. и израснала в имение, тя много бързо става момиче с изключително самобитен вкус и мнение. На снимките й от преди сто години се вижда Наталия, облечена в удобен панталон, мъжка бяла риза и жилетка.

Единствената друга жена в Европа, която по онова време си позволявала да се облича така, била Коко Шанел.

Двете са се срещали и познавали. Твърди се – дори са работили заедно. Как едно момиче от руските губернии стига до Париж? Историята на живота и творчеството й е пъстра като века, в който живее – пълен с исторически обрати и крайности.

Първоначално Наталия се записва да учи скулптура -нетипична за жена по онова време. Скоро се отказва в полза на живописта и до края на живота си рисува. За нея цветовете са изключително важни – повлияна силно от руското народно творчество и византийската иконопис, тя е убедена, че съчетанието на цветове и форми може силно да въздейства на състоянието на психиката и духа.

Първата й изложба е открита точно преди сто години и съдържа осемстотин платна – огромен брой за млад художник. Втората, в Третя-ковската галерия, след дълги години упорито събиране на творбите й от частни колекции и музеи в Ню Йорк, Париж, Амстердам, Кьолн. Целта е да се покажат различните лица на тази удивителна жена.

В женските й портрети има дискретен еротизъм, скандален за началото на миналия век, в пейзажите и гледките от руската провинция има цветове и шарки, които са абсолютно разпознаваемо родни, интерпретации на икони, ескизи за дрехи и костюми, правени за модни къщи в Москва и Париж, проекти за декори и завеси към балетите на Дягилев. Заради работата си с него тя се преселва в Париж през 1914 и остава до края на живота си. Но, никога не става по-малко руска художничка.

Легендата разказва, че за откриването на първата си изложба Гончарова искала да й направят семпла и удобна рокля. Тогавашната женска мода била много далече от тези две понятия и така тя сама взела плата, сгънала го на две, направила отвор за главата и го пришила с два шева отстрани. Ефектът на тази проста кройка бил толкова силен, че най-прочутата моделиерка на Москва мадам Ламанова веднага купила модела.

Онова, което Гончарова рисувала за модните къщи преди век, все още е актуално на модния подиум. Как една жена е успяла да остане актуална цял век? Просто като е била себе си.