Американският астронавт Шейн Кимбро работи в открития Космос по Международната космическа станция (МКС).

  Американският астронавт Шейн Кимбро работи в открития Космос по Международната космическа станция (МКС).

НАСА ще трябва да разчита на руски ракети за космическите си мисии до 2019 г.

Публикувано от:

Ако НАСА иска да продължи да изпраща астронавти до Международната космическа станция (МКС) или Луната, то може да няма друг избор, освен да разчита на руски ракети за тази цел.

Във вторник американската космическа агенция поиска частни фирми да се свързват с нея, ако могат да транспортират астронавти от и до МКС. В същото време НАСА обмисля да сключи договор с „Боинг“ за подобна цел, тъй като компанията може да няма алтернатива, пише руската информационна агенция Sputnik.

Тъй като „Боинг“ има връзки с Русия, това ще позволи на компанията да служи като посредник, който осигурява качването на американски астронавти на борда на руските ракети „Союз“.

Правото на „Боинг“ върху местата, искани от САЩ, беше договорено по време на спор с руската компания „Енергия“ в края на 2016 г.

САЩ не биха могли да ползват собствените космически кораби на „Боинг“, тъй като те все още имат недостатъци, върху които трябва да бъде работено. Очаква се първият космически полет на компанията до МКС да се състои чак през декември 2018 г. В същото време компанията на Елън Мъск SpaceX също отложи своя първи полет, след като ракетата Falcon 9 се взриви по време на тестов полет.

Транспортните услуги включват изпращането на един астронавт през есента на тази година и един през пролетта на 2018 г., показват документи, публикувани от американската Служба за общи услуги. Досега „Союз“ е изпращал в космоса астронавти от Япония, Канада, Русия и САЩ. Целият път от Земята до МКС на борда на руските ракети продължава шест часа – час по-малко от полет между Ню Йорк и Лондон.

Източник: БГНЕС