НАСА почете Гагарин и Деня на авиацията и космонавтиката

НАСА почете Гагарин и Деня на авиацията и космонавтиката

Публикувано от:

В специална страница НАСА отбелязва днешния Ден на авиацията и космонавтиката – 12 април.

“12 април е голям ден в историята на космоса – преди двадесет години стартира първата мисия на совалка. На този ден през 1961 г., руският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек в космоса, като прави 108-минутен полет в орбита на космическия кораб “Восток 1″. Вестници като The Times приветстваха постижението на Гагарин.”- казват от сайта на НАСА.

Астронавтът Алън Шепърд става първият американец в космоса след по-малко от месец.

Първият съвместен проект на пилотирани космически полети между САЩ и Съветския съюз се е състоял през 1975 г. Американските и съветски космически кораби “Аполо” и “Союз” са проектирани да бъдат съвместими за срещи и скачване в космоса и така е бил открит пътя за бъдещото сътрудничество.

От 1993 г. САЩ и Русия са работили заедно по редица други проекти за космически полети. Космическата совалка посещава руската космическа станция “Мир” през 1994 г., а през 1995 г. Норм Тагард (Norm Thagard) става първият астронавт на САЩ пребивавал в станция “Мир”. Седем американските астронавти заедно с руските си колеги работят на борда на орбиталната лаборатория “Мир” от 1995 г. до 1998 г.

Този натрупан опит и традиции за добро сътрудничество продължават на Международната космическа станция./offnews.bg