Наришкин: САЩ започнаха да командват в структурите на ЕС

САЩ започнаха да командват в структурите на Европейския съюз, в това число и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, заявиновият шеф на Службата за външно разузнаване на Русия и бивш председател на парламента Сергей Наришкин, цитиран от РИА „Новости“ в понеделник (26 септември).

„Бях и оставам поддръжник на идеята за съхраняване на партньорските отношения с всички държави по света. Смятам, че трябва да направим всичко, за да може през 21 век човечеството да бъде избавено от опасността да бъдат разпалени нови войни – и „студени“, и още повече „горещи“. Но рисковете нарастват многократно, ако в делата на континента продължават да се месят извънрегионални играчи, които са далече от интересите на Европа“, пише Наришкин в своята колонка в „Российская газета“.

„А ние виждаме как започнаха да хазайничат Съединените щати в структурите на ЕС, в това число и вПАСЕ“, отбелязва той.

Според бившия председател на руската Дума, през последните няколко години европейските идеи на практика отстъпиха на евроатлантическите. „Но стесняването на един вектор с друг е започнало отдавна – със стопирането на въпроса за безвизов режим с Русия, сприближаването на НАТО към нашите граници, както и с инфраструктурата на американското ПРО. Всичко това започна много преди украинската криза. Като резултат, концепцията за Голяма Европа е почти забравена от съвременните европейски политици“, смята Наришкин.