Наришкин: Русия не застрашава никого, но е готова да отвърне мълниеносно в случай на външна заплаха

Русия е готова за сътрудничество с всички страни за укрепване на международната сигурност, но в същото време е готова за мълниеносен отговор в случай на външна заплаха. Това заяви председателят на руския парламент Сергей Наришкин в речта си в Североморск по случай Деня на Военноморския флот в неделя, предаде ТАСС.

„Русия никого не заплашва, повтарям, никого не заплашва и е готова на сътрудничество с всички страни за укрепване на европейската и глобалната международна сигурност. Но ако в нездравите глави на някои политици в някоя страна или група от страни изведнъж изникне зла и смущаваща идея и бъдат предприети стъпки за реализирането й, отговорът на Русия ще бъде справедлив, мълниеносен и решителен“, каза Наришкин.

По думите му, днес Северният флот на Русия е образец за съвременна военна мощ и гарант за безопасността на границите на РФ, гарант за сигурността на Северния морски път. „Северният флот е един от главните фактори за обезпечаване на ядрения паритет, а значи и за гарантирането на мира на планетата“, заяви Наришкин.

Той поздрави моряците и жителите на Североморск по случай Деня на Военноморския флот Наришкин напомни за подвига на североморците в годините на Великата отечествена война. „Никога няма да забравим подвига на съветските моряци и нашите съюзници, които рискувайки живота си и загивайки са помогнали за приближаването на празника на великата Победа“, отбеляза политикът.