Наришкин: В рамките на ТТП и ТТИП САЩ ще засегнат интересите на други страни

Създаването на Транстихоокеанското (ТТП) и Трансатлантическото търговско партньорство (ТТИП) ще засегнат интересите на други страни, заяви председателят на руския парламент Сергей Наришкин, предаде ТАСС.

„Очевидно е, че целта на САЩ в рамките на тези структури е да контролира търговските операции на страните-партньори и безусловно това ще засяга интересите и на други страни“, каза Наришкин след преговори с председателя на КНР Си Дзинпин.

Той посочи още, че позициите на Русия и Китай относно формирането на тези търговски споразумения съвпадат.

„Нашето мнение е, че става дума за създаването на закрити структури, още повече, че формирането и разработването на документите се извършва в атмосфера на секретност. При това тези структури, според нас, в бъдеще могат да претендират да заменят правилата и нормите, действащи в рамките на СТО (Световната търговска организация – бел. пр.), с което, разбира се, ние не сме съгласни“, подчерта Наришкин.

По думите му универсалните правила на търговията трябва да се обсъждат в СТО с участието на всички заинтересовани страни. Именно от тази позиция Русия и Китай ще се обявят заедно на различни международни площадки, подчерта председателят на руския парламент.