Наришкин: Парада в Киев е демонстрация на агресивни планове

Говорителят на Държавната Дума в Москва Сергей Наришкин заяви, че  парада в Киев е демонстрация на агресивни планове в ескалацията на кризата, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Вчера, в Деня на независимостта на Украйна, в Киев се проведе военен парад, в който участваха военни, участващи във бйните действия в Югоизточна Украйна. Не мога да си обясня, какво точно е подтикнало киевските власти към това решение, вместо да повдигнат призив за диалог. Вместо траурната церемония по всички без изключение жертви на кървавия конфликт, те организираха демонстрация на агресивни планове в ескалацияна на кризата”, подчерта Наришкин.

Според него, „в думите и действията на официалните лица на Киев, все по-отчетливо се проявява национализмът и национало-социализмът. С маниакална настойчивост продължават опитите за разгаряне на вражда между руския и украинския народ, които са едно цяло по произход, култура и история”, заяви говорителят на руския парламент.

парад в киев

„Съмнявам се, че идеолозите на такъв род политика до край ще осъзнаят всички възможни последствия. Впрочем и без това е ясно, че сред тези хора често се срещат чуждестранни граждани. А част от западните политиците вместо да способстват за деескалацията на конфликта, само го използват за повод в оказване на давление върху Русия. Няма съмнения, че рано или късно необходимите мерки ще бъдат взети, но най-важното е в това – каква цена ще трябва да плати Европа за тази криза”, предупреди Сергей Наришкин.

тук парад, там - война

Напомняме, че на 24 август Украйна отбеляза Деня на независимостта с демонстрации на военна сила, пленници и техника. Докато на централния площад в Киев армията показа 49 вида бойна техника, включително системи за залпов огън “Град”, БТР-и, комплекси ПВО и ракетни комплекси “Точка-У”, същевременно опълченците в Донецк изведоха около 300 пленени украински военни съпроводени от въоръжен конвой по «коридора на срама» пред местните жители. Хората крещяха “фашисти” по пленниците, които  вървяха с наведени глави.