Наришкин: Отношенията на Русия със страните от Азия са по-динамични, отколкото с ЕС

Отношенията на Русия със страните от Азия в момента се отличават с по-голяма динамика, отколкото тези с Евросъюза, счита председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин, цитиран от РИА Новости.

Говорейки за „обръщането към Изтока“, той поясни, че западните партньори сами са създали условията за забавяне на работата с тях, а значи и за активизирането на други вектори.

„И сега отношенията на Русия с много страни от Азия се отличават с по-висока динамика и по-голямо взаимно разбирателство, отколкото отношенията със структура като Евросъюза. По опита си от личните срещи мога да кажа, че там расте недоволството от изкуственото блокиране на диалога и сътрудничеството с Русия“, заяви Наришкин в интервю за агенция Синхуа.

На 5-6 май руска парламентарна делегация ще направи официално посещение в Китай. В рамките на визитата в КНР председателят на Държавната дума ще проведе преговори с председателя на комитета на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) Чжан Дъцзян и ще открие второто заседание на Междупарламентарната комисия за сътрудничество между Федералното събрание на Руската федерация и ОСНП.