Наришкин: Киев ще отговаря не само пред съда на историята

Председателят на руската Дума Сергей Наришкин подчерта, че така наречените киевски власти не се вслушват нито в своите граждани, нито в призоваванията на Русия да възстановят мира в страната. Подобно поведение се обяснява с това, че „те разбират, че за вече извършените престъпления  трябва да отговарят пред съда, при това не само пред съда на историята“, убеден е Наришкин.

Той напомни, че преди два дни в Донецка и Луганска област в Украйна се проведоха референдуми. „Политици и експерти от различни държави оценяват по различен начин правните и политически последствия. Но едно е ясно – това е изразът на стремежа на хората да защитят  гражданските си права, да защитят безопасността на  своите семейства, роднини и близки. Затова хората, населението в Югоизточна Украйна, правят това по демократичен път“, заяви Наришкин пред журналисти.

Той подчерта също, че така наречените киевски власти не зачитат нито своите граждани, нито призоваването на Русия да възстанови мира в страната. „Те пренебрегват и женевските договорености, и вече открито се договарят с националистите, като им помагат в извършването на още нови престъпления“, отбеляза председателят на руската Дума.

„Защо се държат така властите в Киев? Една от причините е, че те разбират, че за извършените от тях престъпления трябва да отговарят пред съда, при това не само пред съда на историята. Иначе откъде е тази и жажда за кръв, и толкова чудовищните методи за разправа, прилагани над политическите опоненти, като масовото изгаряне на хора? Иначе как може да се обясни такъв маниакален, бих казал, стремеж за физическо унищожение на всеки, който мисли по друг начин, различен от техния?“, каза още Наришкин.

Припомняме, че в неделя в Луганска и Донецка област в Източна Украйна се проведоха референдуми за независимост, резултатите от които показаха, че болшинството от населението подкрепя държавната независимост на двата региона.