Наришкин: В Европа нараства протестът срещу ТТИП

В Европа се разширява общественият протест срещу насърчаването на Трансатлантическото търговско-инвестиционно партньорство, заяви председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин, цитиран от РИА Новости.

„А в Европа се разширява общественият протест срещу задкулисните преговори за насърчаване на така нареченото Трансатлантическо търговско-инвестиционно партньорство“, каза Наришкин в речта си пред парламента по темата „Руската икономика: уроци от кризата и приоритети за развитие“.

„Буквално пред очите ни се прокарват нови интеграционни проекти, способни да оставят зад борда Международния валутен фонд и Световната организация, както и другите познати форми и формати на икономическо сътрудничество“, добави той.

Споразумението за свободна търговия и инвестиционно партньорство между САЩ и Евросъюза (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) е документ, чието приемане ще позволи намаляването на тарифите и отстраняването на регулиращите бариери в бизнеса между страните от ЕС и САЩ, превръщайки по такъв начин изискванията към компаниите в двете икономически пространства в относително универсални. Противниците на споразумението считат, че то отразява интересите изключително на транснационалните компании, борещи се за намаляване на контрола и отслабване на мерките за регулиране в Европа. За времето на подготовка на договора за подписване в държавите от ЕС са проведени стотици протестни акции.