Нараства броят на хората в Русия искащи

Броят на хората в Русия, подкрепящи идеята за въвеждане на визов режим с Украйна, е нараснал 2,5 пъти за две години, констатират социолози от руския център “Левада”, цитирани в “РБК”.

За визов режим се обявяват 39 на сто от участниците в анкета. Според 48 процента Русия и Украйна трябва да са независими държави, но с открити граници, без визи и митници. А 8 на сто искат двете държави да се обединят.

По данни на Киевския международен институт по социология от септември т. г. 49 на сто от украинците искат визи с Русия, 43 на сто са за безвизов режим, а 3 процента искат обединяване с федерацията. Отношението към Русия в Украйна видимо се е влошило от февруари 2014 г. Тогава въвеждане на взаимни визи с Русия са искали 15 на сто от анкетираните, 68 процента са били за безвизов режим, а за обединение са се обявили 12 на сто.

В Русия междувременно интересът към украинските проблеми е спаднал двойно. “Законите на драматургията са такива, че без нови човешки жертви Украйна вече е безинтересна”, коментира политологът Константин Калачов.

Успоредно с това сред гражданите на Русия намалява подкрепата за т. нар. присъединяване на Крим. Против него са се изказвали по-рано 7 на сто от жителите на федерацията, а днес – 13 процента, отбелязва изданието, цитирано от Би Би Си.

Източник: Дарик нюз