Нанси Пелоси се опасява, че Тръмп може да не прилага закона за санкциите срещу Русия

Писменото заявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, което бе публикувано, след като той подписа законопроекта за засилване на санкциите срещу Русия, дава основание за съмнение, че американският ръководител смята да прилага приетите ограничителни мерки. Такова мнение изрази лидерът на малцинството в Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси.

„Декларацията, направена от президента Тръмп след подписването на законопроекта, предизвиква сериозни въпроси за това дали неговата администрация смята да прилага закона или ще продължи да „възнаграждава агресията на Владимир Путин“, каза Пелоси.

Във връзка с това, самата тя направи писмено заявление, в което призовава републиканското мнозинство в Конгреса да не позволи да се слагат спирачки на прилагането на новия закон, който предвижда засилване на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР. Републиканският конгрес не бива да позволи на Белия дом да дезертира от своя дълг да приложи санкциите за „безсрамната“ атака на Русия срещу американската демокрация, заявява тя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект за засилване на санкциите срещу Русия. Така документът, който бе приет в Конгреса миналата седмица, доби силата на закон.

В своето изявление по случай подписването на закона за санкциите срещу Русия, президентът Доналд Тръмп изрази надежда, че Москва и Вашингтон в бъдеще ще си сътрудничат тясно и че необходимостта от санкции ще отпадне. В текста Тръмп критикува редица положения в закона, които нарича неконституционни. „Независимо от тези проблеми, аз подписвам този законопроект в името на националното единство. Той изразява желанието на американския народ да види, че Русия предприема стъпки за подобряване на отношенията си със САЩ“, отбелязва Тръмп. „Ние се надяваме, че нашите две страни ще си сътрудничат по главните глобални проблеми и тези санкции повече няма да са нужни“, добави той.

Източник: БГНЕС /ТАСС