Най-успешната операция на руските войски в Чеченската война

Операцията по унищожаването на чеченската авиация е един от най-успешните епизоди в Първата чеченска война. Тя се провежда през декември 1994 година.2

Още през пролетта главата на чеченските сепаратисти Джохар Дудаев започва подготовка за война. В хода й той разработва детайлен план за действията на чеченските въоръжени сили в хода на бойните операции.

Като военен летец Дудаев разбира, че особена роля трябва да бъде отредена на ВВС. Въздушните удари по позициите на противника винаги нанасят сериозни травми върху физическото и психическото му състояние. Още през септември 1994 г. Дудаев е готов с така наречения план „Ласо“. В него той разработва детайлно разпределение на силите на авиацията и дава заповеди на всичките й части. Към края на септември те вече са в пълна бойна готовност.
Разпределение на силите на воюващите страни
На страната на Русия воюват 515 въздушни бойни машини. С указ на министъра на отбраната била сформирано специално подразделение на ВВС от бомбардировачи на фронтовата авиация на Четвърта въздушна армия. Главните сили се разполагат на летищата в Беслан и Моздок, които са на 100 км от Грозни. Основният състав на въздушните сили се състои от щурмоваци Су-25, бомбардировачи Су-24, свръхзвукови бомбардировачи с далечен обсег на действие Ту-22, изтребители МиГ-29 и др.На страната на Чечения са задействани приблизително 250 бойни машини. Сред тях са учебно-бойните Л-29 (така наречените „Делфини“) и Л-39 („Албатроси“), изтребители МиГ-15 и МиГ-17, многоцелеви хеликоптери Ми-8 и пр. „Делфините“ и „Албатросите“ са способни да носят на борда си ракетни системи НУРС и 100-килограмови авиобомби.

Операцията на руските войски започва с разузнавателни действия. Първите полети са извършени от разузнавачите Су-24. След това са нанесени авиоудари по двете летища – Ханкала и Калиновская, с щурмоваците Су-25. Това се случва на 1 декември. Независимо от неочакваността на нападението, чеченците не губят нито един самолет. След обяд е обстреляно летището в северната част на Грозни, където са унищожени десетки самолети.

След това е задействана авиацията с голям обсег на действие. Това е успешна масирана атака. Руските ВВС извършват повече от 200 полета и разбиват практически цялата въздушна ескадрила на Дудаев. Унищожени са и пистите за излитане, антенното поле и складът за боеприпаси. При тази операция нито един самолет на Дудаев не успява да излети.

Алла Дудаева, вдовица на Джохар Дудаев, по-късно дава показания, че е успял да излети само един самолет, старият Ан-2 (наричан от народа „кукурузник“ – рус.царевичен кочан). Това е отчаян опит на чеченците да окажат каквато и да е съпротива на руския въздушен флот. Но самолетите им са сваляни още при излитането. Независимо, че планът „Ласо“ е добре обмислен, въздушната армия на Дудаев се оказва напълно неподготвена за авиоударите от страна на Русия.

Това е най-успешната операция на руските войски за цялото време на Чеченските войни. Джохар Дудаев реагира с достойнство на декемврийските събития. Той изпраща на главнокомандващия на руските войски телеграма, в която го поздравява за „достиженията за господство в небето“. Накрая Дудаев дава недвусмислено обещание: „Ще се срещнем на земята“.

Текстът на руски език на сайта http://russian7.ru/post/unichtozhenie-chechenskoy-aviacii-glavn/

Руски дневник