Най-старите градове на Подмосковието – Клин

Най-старите градове на Подмосковието – Клин

Публикувано от:

За първи път Клин се споменава в летописите през XII, но за официална дата се смята цитираната в Никоновския летопис – 1317г. ” Клин” – това е парцел земя или горски пояс, или част от блато.
На един живописен хълм е имало древна крепост, която е играла важна роля, благодарение на река Сестра, по която към Волга и Ока и обратно са пътували славянски плоскодънни баржи, натоварени с кожи, платна , сланина и дървен материал.

Затова градът-крепост Клин през средновековието е бил важен стратегически пункт. Крепостта е била унищожена в самото начало на 15 век от набезите на татаро-монголците. Клинският кремъл не е имал каменни съоръжения и укрепления.

През 1572 година Иван Грозни завещава града « с енориите и селата, както и с всички задължения » на своя син Иван, по-късно Клин става имение на Романови. През 1617 година поляците на Соколовски обсаждали града, отбраняван от Пожарский Дмитрий Петрович Лопата.

През 1702г. с указ на Петър I в Клин  била основана пощенска станция, разполагаща с 20 коня.

На границата на на XVIII—XIX по проект на помешчика-архитект С. П. Карин е бил построен пощенският двор.

Фотография Архитектура Клина (Клин (Московская область))

 Жителите на града обслужвали многобройните пътници. В града се появили разнообразни магазини за търговия на дребно, заведения, винарни, и други.

Фотография Торговые ряды (Клин (Московская область))

Закритият пазар в Клин (Торговые ряды)

 В средата на XIX век през Клин минала една от първите железопътни линии в Русия – Николаевска, свързваща Москва с Петербург. Тя дава тласък за развитието на промишлеността в града. По проект на Р.А. Желязевич през 1844-51 година е построена железопътната гара.

Фотография Железнодорожный вокзал (Клин (Московская область))

 С Клин са свързани имената на много известни хора. Знаменитият композитор Пьотър Илич Чайковски е прекарал  немалко време в околните имения, където е създал своите шедьоври: симфонията “Манфред”, оперите “Чародейка”, “Иоланта” и частично “Дама Пика”, увертюрата-фантазия “Хамлет”, Петата и Шестата симфонии, балетите “Спящата красавица” и “Лешникотрошачката”.

П.И. Чайковски пред дома си  в имението “Фроловское”.

През  май 1888 година  Чайковски  е написал: «Аз съм съвършено  влюбен във  Фроловское… отивам да се разходя за половин час, а се увличам и минават понякога два часа».

 В село Майданово композиторът е живял през  1885 года.   Чайковски удовлетворено споделял: «Не мога да изобразя колко обаятелно е за мен руското село, руският пейзаж и тази тишина, от която повече от всичко се нуждаех ».

След смъртта на композитора неговият брат Модест Чайковски основава в Клин дом-музей, посветен на неговата памет.

На вратата на парадния вход е поставена метална табелка  с надпис: “Дома нет. Просят не звонить”, който не е променян от 7 октомври 1893 година, когато П.И. Чайковски е напуснал за последен път  този дом.

Също така през 1939-1941 години в Клин е живял и работил писателят Аркадий Гайдар.

Фотография Дом-музей А.П. Гайдара (Клин (Московская область))

Фото Дом-музей А.П. Гайдара (Клин (Московская область))

 

Фото Дом-музей А.П. Гайдара (Клин (Московская область))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1920-те години тук е пристигнал американският писател Джон Рид.  В село Борисово, недалеч от Клин, през 1919-1929 години е живяла и работила известната скулпторка Вера Мухина.

Забележителностите  на  Клин

 Фотография Музей елочных украшений (Клин (Московская область))В Клин е открит музей на играчките за елха, който привлича много туристи, желаещи да се запознаят с процеса на производството на новогодишните украшения

 Фотография Церковь Успения Пресвятой Богородицы (Клин (Московская область))

Църквата Успение на Светата Богородица

Фотография Церковь Иконы Божией Матери "Всех скорбящих Радость" (Клин (Московская область))

Църквата Икона на Божията  Майка “На всичките скърбящи радост”

Фотография Архитектура Клина (Клин (Московская область))

Женската гимназия, построена през 1904 година

Фотография Фонтан "Девочка-грибница" (Клин (Московская область))

Фонтан “Момичето – гъбарка”

Клин  е пострадал силно през Великата Отечествена война. На 23 ноември 1941 година Клин е превзет от фашистите. В града са били разрушени около 250 постройки, а музеят на Чайковски немците  превърнали в казарма и гараж.

Фотография Мемориал памяти воинов, погибших при защите и освобождении Клина в 1941 году (Клин (Московская область))

Фотография Мемориал памяти воинов, погибших при защите и освобождении Клина в 1941 году (Клин (Московская область))

Паметник на войнишкото гробище

В следвоенните години Клин се развива като промишлен град. Той е известен на цялата страна със завода за бира, произвеждащ «Клинское» пиво.

 

http://autotravel.ru/phalbum.php/town/15

http://www.liveinternet.ru/community/4989775/post298577014/