Кои са най-популярните въпроси към Путин в предаването „Пряка линия“

Въпросите от международен характер, които руските граждани задават към предаването „Пряка линия с Владимир Путин“, засягат най-вече проблема с разрешаването на кризата в Украйна, темата за санкциите и характера на отношенията на Русия със САЩ и НАТО, както и възможността за възстановяване на руско гражданство за емигрантите. Това показват данните от раздела „Популярни въпроси“ на официалния сайт на „Пряка линия“, предаде ТАСС.

Така например, гражданин пита руския президент, защо Русия продължава да продава ракетни двигатели и да купува ценни книжа от САЩ, които „проявявайки враждебност към РФ, са наложили срещу нея многобройни икономически и политически санкции“. За конфронтацията от страна на Запада си спомня и автор на друг въпрос, в който се интересува от мнението на Путин „доколко голяма е заплахата от НАТО за Русия“.

Две обръщения едновременно се отнасят за конфликта в Източна Украйна. „Какво смятате да предприемете, когато стане очевидно, че Минските споразумения няма да бъдат изпълнени от украинската страна?“, пита един от авторите. Друг иска да знае какво ще прави Русия в случай, че властите в Украйна възобновят пълномащабните бойни действия в Донбас.

Руските граждани искат също така да знаят мнението на Путин за това, възможно ли е по принцип приятелството между политици. „Какви са отношенията ви с Ердоган, Меркел и другите?“, гласи често срещано питане на зрителите.

В раздела от популярни въпроси на международна тема е засегнат и практическият аспект, отнасящ се до емигрантите. „Много руснаци живеят в Канада, където са получили местно гражданство и са загубили руското. Възможно ли е да се внесат промени в законодателството, които да позволят връщането на руско гражданство на онези, които са се родили и са живели в Русия или бившия Съветски съюз?“.

Сред обръщенията към предаването „Пряка линия“ са засегнати и много въпроси, отнасящи се до ситуацията вътре в Русия. Сред най-питания въпроси са за мерките във връзка с разпространяването на синтетични наркотици. Руснаците питат също и „защо поскъпва бензина“, защо остава скъпо включването на частните домове към газоснабдяването и др.

Към момента най-популярните въпроси са близо тридесет, като за всеки от тях може да се гласува на официалния сайт на „Пряка линия“. Някои от тях се появиха още миналия четвъртък, веднага след като започна събирането им. Те се отнасят най-вече за проблемите, свързани с лошите пътища, пътния данък, майчинските и детските надбавки и т.н.

Тази година традиционната „Пряка линия“ ще се проведе на 14 април. Предаването ще започне точно в 12 ч. на обяд московско време и ще се излъчва пряко по телевизиите „Первый“, „Россия 1“, „Россия 24“ и радиостанциите „Маяк“, „Вести FM“ и „Радио России“

В студиото са поканени политици и обществени дейци, на които ще бъде предоставена възможност лично да зададат въпросите си към руския президент. В различни региони в Русия ще бъдат организирани подвижни студиа, откъдето чрез преки включвания жителите също ще имат възможността могат да се обърнат с въпросите си към държавния глава.

Продължителността на общуването на Путин с руснаците не може да се прогнозира предварително. Както отбеляза по-рано прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, „на работоспособността на президента може да завиди всеки“.

Рекордна продължителност „Пряка линия с Путин“ има през 2013 г., когато руският лидер отговаря на въпроси на зрители точно 4 часа и 48 минути. Миналогодишното му общуване с руснаците продължи 3 часа и 55 минути, припомня ТАСС.

error: Съдържанието ни е авторско!