Най-добрият указател за руски коледен подарък

Един от най-добрите подаръци, които можете да получите по това време на годината, е пътуване до Русия за зимната ваканция. Освен, че лично ще се срещнете със зашеметяващата руска зима и ще изживеете незабравимо приключение, можете също да си донесете у дома и много очарователни сувенири.

Всяко пътуване до Русия е само по себе си вълнуващо, но търсенето на празнични подаръци за любимите хора може да бъде още по-емоционално. Да се донесете у дома няколко изключителни изненади – това не е странно, ако се връщате от Русия. Ексцентричните изкуства и занаяти – дело на вековни традиции, създадени и запазени в различните региони на страната, са много разнообразни и предлагат многобройни възможности за избор.

В търсене на автентични подаръци от Урал

Снимка: Lori/Legion-Media

Когато посещавате различните райони на Русия, например Урал, непременно трябва да си купите разкошен шал, украсен с традиционни цветни мотиви. Различните видове шалове и шалчета (наречени „платки” в Русия) може да бъдат разпознати в целия свят заради техните красиви цветни мотиви, но по-важното е, че те са известни заради своето високо качество и способността да запазват топлината. Белите или сиви оренбургски ръчно плетени шалове, направени от ръчно предена копринена и вълнена прежда, също са задължителна придобивка за много почитатели на модата и са сред символите, представляващи страната.

Ленени покривки за маса, кърпи за чинии и кърпички с национални бродирани орнаменти са винаги една добра идея за подарък. Естествените тъкани са от лен, обогатени са с фина бродерия и биха били чудесно допълнение към всяка кухня.

Къде да пазарувате:

В Оренбург шалове могат да се купят в специализираните магазини на фабриките, където се произвеждат, или на „Зеления пазар“. Там могат да бъдат намерени и много други интересни неща. Ако търсите по-съвременни версии на руски шалове, например със символите на бойната слава, проверете в „Уралвагонзавод”.

Изискани подаръци от Златния пръстен (Золотое кольцо)

Снимка: Shutterstock/Legion-Media

Абсолютно задължителни за купуване в руските градове от Златния пръстен са автентичните произведения на занаятите като сервизи и прибори за маса с руските фини мотиви „хохлома”, създадени от умели занаятчии по вековна традиция за боядисване на дърво. Уникални ръчно направени лъжици, купи, дъски за рязане, кутии за бижута, мини-балалайки и дори кукли матрьошки, покрити с червени, златни и черни орнаменти, биха добавили декоративна нотка към всеки дом.
„Гжел” – керамиките са други занаятчийски произведения, които си струва да бъдат закупени. Тези порцеланови и глинени предмети са ръчно покрити с бели и сини мотиви, които правят всеки от тях едно оригинално произведение. Свирки, свещи и статуетки са един добър вариант за коледен подарък.

Снимка: Lori/Legion-Media

От направените от слама изделия една двойка очарователни мини-„лапти” биха били хубав избор. Тези традиционни руски обувки съществуват от древни времена и истинските, оригинални „лапти” (обувки от лико) традиционно се плетяха по начин, подобен на плетенето на кошници.

Къде да пазарувате:

Най-доброто място за търсене на подаръци в градовете от Златния пръстен са местните базари и пазари. Например в Кострома можете да посетите пазара „Торговие ряди“, който е също и архитектурен паметник от 18-ти век. Сувенирите може да се закупят директно от местните занаятчии.

Пазаруване на подаръци в двете столици на Русия

Снимка: Alamy/Legion-Media

Жителите на двете столици на Русия се гордеят със своята култура и орнаментално наследство. Този космополитен вкус, комбиниран с наследството на цялата страна, може да бъде видян в много съвременни аксесоари на пазара, като например i-Phone калъф или подложка за компютърна мишка, украсена с традиционни руски мотиви.

Ако имате много място в багажа, можете да помислите дали да не си купите самовар – голям традиционен метален чайник, използван за загряване на вода. Изработката сега е малко по-съвременна и чайникът действа подобно на електрически бойлер, като е снабден с щепсел. Един сервиз чаши за чай и покрит със сребро „подстаканник“ (подложка за чашите), държатели за чашите за чай или поднос за вино, направен от хвойна, идеално допълват руския стил на един комплект за сервиране на чай.

Естествено, бижутата са винаги една добра идея. Изберете си чифт обици, гривна или огърлица от фини полускъпоценни камъни, като например меден кехлибар в чисто сребро – едно любимо съчетание на руските царе. Последно, но не най-маловажно, е яйцето „Фаберже“. Произведените в Санкт Петербург копия са вдъхновени от произведенията на големия майстор и украсени със скъпоценни метали и камъни. Мини-Фаберже яйца може да бъдат окачени като огърлица или да се носят като екстравагантни обици.

Къде да пазарувате:

В московския ГУМ има голямо разнообразие от магазини за сувенири, предлагащи различни стоки. В Санкт Петербург повечето големи места за пазаруване са близо до Невския проспект и Дворцовия площад. Няколко наистина хубави магазини може да бъдат открити на кръстовището на Невския проспект и ул. „Михайловска” или непосредствено до църквата „Възкресение Христово”. Има още някои магазини за подаръци и близо до Театралния площад непосредствено до Мариинския театър. Всички те предлагат добър избор.

Автор: Наталия Пахомова

Източник: Руски дневник