Над 70 хил. души са пострадали от наводненията в Сибир

От наводненията в Сибир са пострадали над 70 хиляди души, съобщи на ИТАР-ТАСС главният експерт от Министерството на извънредните ситуация на Русия Едуард Чижиков.

«В зоната на наводненията в 46 района са попаднали над 20 хиляди къщи. Над 41 хиляди души са били евакуирани», поясни Чижиков, след като се завърна от Алтайския край, където доскоро ръководи оперативните групи за извънредните ситуации.

«Когато завършиха аварийно-спасителните работи и вече нямаше заплаха за живота на хората, започнаха аварийно-възстановителните работи, включващи разчистването на пътищата, събирането на отпадъците, изпомпването на водата и медицинска помощ. Основната част вече е завършена и в момента върви прегрупирането на групите и средствата на Министерството на извънредните ситуации», разказа Чижиков.

Напомняме, че в период 27-31 май, в резултат на непрекъснати проливни дъждове и повишаване на нивото на водата в реките, бяха наводнени населените места в Хакасия, Тува, Република Алтай и Алтайския край. В тези региони веднага бе въведено извънредно положение на федерално ниво. В настоящия момент основната част от неотложните аварийно-възстановителни работи е завършена.

Главният експерт напомни, че веднага след наводненията правителството на Руска Федерация отпусна 4 млрд.рубли помощ за пострадалите и за компенсиране на разрушените от наводненията имоти.