Над 5000 души събра Съборът на приятелите на Русия край Калофер

„Западът направи стратегическа грешка, като обяви война на Русия, и е обречен да загуби този конфликт“, заяви генералният секретар на Международното движение на русофилите Николай Малинов

Над 5000 души и тази година се събраха на традиционния събор на приятелите на Русия, който се проведе в местността „Паниците“ край Калофер. Тази година надсловът на събитието беше „България и Европа са по-силни заедно с Русия“. Организаторите – Национално Движение Русофили и Международното движение на русофилите, отчетоха, че на събора са дошли 65 автобуса, над 200 автомобила, 85 микробуса. Участваха представители на 185 от 240 структури на НДР. Съборът се провежда за 19-ти път като национален и за втори път като международен събор на приятелите на Русия.

Събитието беше открито с видеообръщение от говорителката на Министерството на външните работи на Русия – Мария Захарова. Със своите сърдечни думи тя ясно даде да се разбере, че прави разлика между българския народ и политическия елит на страната: „Събира ви любовта към Русия и нейната култура, а ние ценим това, че намирате сили да се противопоставите на агресивната русофобска кампания от страна на колективния Запад. Никой не може да отмени руската култура и любовта към нея, тя е неподвластна на политическата конюнктура, на злобата и омразата, които се опитват да насадят по света русофобите.”

Заместник-председателят на Съвета на Руската федерация – Константин Косачов, също изпрати свое поздравление до участниците в събора: „Вие помагате да укрепим дружбата и доверието между нашите народи. Русия има много приятели по целия свят, включително в САЩ и Европа, които споделят нашите ценности.”

Посланието на Леонид Слуцки, председател на Комитета по външна политика към Руската Дума бе следното: “Вековните връзки между народите на Русия и България са издържали много политически бури и времена. Те имат дълбоки исторически, културни и духовни корени. Национално Движение Русофили има своя голям принос за създаването и на международното движение“.

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова също се обърна със свое послание към русофилите, присъстващи на събора: „Русия не е сама, както се опитват да ви убедят средствата за масова информация и политиците-русофоби. Заедно с нас са страните от БРИКС и Евразийският икономически съюз, страните от Африка, Азия и Близкия изток. Всички вярваме, че мирът и справедливостта ще тържествуват“.

„Почти юбилей, но лош, можем да наречем петата година от началото на политическите репресии срещу русофили в България“, казва в своето обръщение председателят на Международния славянски съвет Сергей Бабурин. „Ръководителите на Запада не харесват факта, че в членуващата в НАТО България, народът продължава да обича Русия и да вярва в нея“, допълва още той.

Сред чуждестранните гости, които присъстваха на събора, бяха председателите на секциите на Международното движение на русофилите в Италия, Албания и Кипър – Елизео Бертолази, Александър Джурбавия и Михаил Филаниотис. Сред гостите бяха и проф. Зоран Милошевич и д-р Даяна Лазаревич от Сърбия.

Преди началото на официалната част Великотърновският митрополит Григорий, който е член на НДР, заедно с активисти на движението отслужиха панихида за падналите при боевете на Шипка.

Своето слово генералният секретар на Международното движение на русофилите Николай Малинов започна с призив за едноминутно мълчание за почитане на паметта на двамата загинали бойни пилоти – ген. Петко Димитров и ст.-лейтенант Венцислав Донкин.

„Когато човек следва идеали, той никога не трябва да се предава“, обърна се след това към множеството той. Като почетен председател на НДР, Малинов отчете и това, че в България русофилите са запазили нивото на своята дейност и не са отстъпили нито една крачка назад.

„Човек не избира отечеството си, родителите си и времената, в които живее“, допълни още той и поиска русофилите да бъдат съдени по конкретните им дела и то осъществени във враждебна обстановка. „Благодаря на моите съратници – и в българския, и в международния екип, които допринасят за резултатите. За мен това са идеалисти, които превръщат ценностите си в дела. Идеализмът на моите съратници е в хармония с техния професионализъм. Точно това ни позволява на нас, съвременните антифашисти-русофилите, да се противопоставим на натиска и опита за репресии от страна на съвременните фашисти – русофобите“, категоричен бе още Малинов. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

От публиката дойде и спонтанен въпрос – какво мисли Малинов за войната в Украйна. „Западът направи стратегическа грешка като обяви война на Русия, а това е конфликт, който той е обречен да загуби“, отговори веднага той.

В края на своето слово Малинов представи на всички новия председател на НДР Милен Чакъров, както и неговите заместници – Кристина Иванова и Румен Георгиев. Георгиев беше представен и като нов председател на партия „Русофили за възраждане на Отечеството“. Малинов обяви, че остава почетен председател на двете организации, но концентрира усилията си там, където е най-трудно – в граденето на структурите на международната организация, която се разраства от ден на ден.

Бившата депутатка Елена Гунчева в своето слово подчерта специално за патриотичния характер на русофилството в България, като то е израз на любов към държавата и на памет за историята. Бяха поднесени поздравления и от името на „Български антифашистки съюз“ в лицето на неговия председател Евгений Белий, от Станка Шопова, както и от „Съюз на пенсионерите – 2004 обединени“.

Малинов закри събора с думите на капитан Петко Войвода: „Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българите“.

error: Съдържанието ни е авторско!