Над половината от руснаците биха гласували за запазването на СССР

Над 60 % от руснаците днес, както и преди четвърт век, биха гласували за запазването на Съветския съюз, сочат данни от социологическо проучване на Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде РИА Новости.

 „Двадесет и пет години след референдума за запазването на Съветския съюз, проведен на 17 март 1991 г., мнозинството от гражданите отново изразяват готовност да отговорят положително на този въпрос. Тогава според централната избирателна комисия за референдума графата „да“ в бюлетината са попълнили 76% от участвалите в допитването (сред гласувалите в Руската федерация – 71%). Днес 64% биха отговорили така“, се казва в съобщението.

 Сред младежите от 18 до 24 години за запазване на Съветския съюз днес се обявяват 47% от запитаните, а сред хората над 60 години този дял е 76%. Отрицателен отговор дават 20 на сто от анкетираните.

Според данни на ВЦИОМ руснаците са склонни да търсят причината за неизпълнението на народната воля по-скоро вътре в страната, отколкото извън нея. Сред главните виновници за неизпълнението на решението на плебисцита запитаните сочат тогавашния президент на СССР Михаил Горбачов (27%), върховната власт като цяло (17%). Едва 2% от запитаните обвиняват за това САЩ и другите западни страни. Делът на тези, които смятат, че няма виновни е 1%. 40% обаче са се затруднили да отговорят на този въпрос.

 Проучването е проведено в периода 5-6 март 2016 г. сред 1600 души в 130 населени места в 46 области, краища и републики в Русия.