Над половината от българите искат силна Русия, която да се противопостави на Запада

Над половината от българите считат, че Източна Европа се нуждае от „силна Русия, която да противостои на Запада“, сочи проучване на „Пю рисърч център“ (Pew Research Center) за религиозните и политическите нагласи в региона.

Изследването обхваща и отношението към демокрацията, миналото и разпадналия се Съветски съюз и сътрудничеството със Запада.

Над четвърт век след края на комунистическите режими в страните от Източна Европа проруските настроения са силни дори в страните, които не са били част от Варшавския договор, но в които православието има сериозна роля на православието, сочи изследването, обхванало 25 хиляди души в 18 държави, сред тях бивши членки на Източния блок, бивши югославски републики и Гърция.

Православието остава важен геополитически фактор в региона, отбелязва „Пю рисърч“. „Политическата и религиозната карта на Източна Европа се е прекроявала много пъти, но Русия, независимо дали като империя или като СССР, винаги е играла важна роля в определянето на политическите и културните граници,“ се казва в доклада.

Православните в редица държави се отнасят предимно положително към идеята за Русия, която може да противостои на Запада. Това се отнася и за граждани на страни членки на ЕС като България и Румъния (по 52%) и Гърция (70 на сто). Идеята за нуждата от „силна Русия“ се отхвърля най-видимо в Украйна, където само 22% са отговорили утвърдително.

Сред самите руснаци близо 85% са заявили, че страната им предлага достойна алтернатива на Запада. В католическите страни между 30 и 50 на сто са отговорили утвърдително.

С изключение на Украйна във всички държави мнозинството респонденти са заявили, че смятат за историческа мисия и дори задължение на Русия да защитава събратята си по вяра. В България този отговор са дали 56% от запитаните, в Сърбия – 74%, а в Армения – 78%. С подобна роля за родината си са съгласни 72% от руснаците, но едва 54 на сто чувстват „лична отговорност“ да помагат да единоверците в чужбина.

България е единствената държава, в която по-малко от половината респонденти смятат, че „тясното сътрудничество със САЩ и другите западни партньори“ е в интерес на страната им. Това схващане се споделя повече от запитаните в държави с католическо мнозинство (Хърватия, Унгария, Полша и Латвия), отколкото в православните. В Русия делът на изповядващите схващането, че сътрудничеството със САЩ и Запада е в интерес на страната им, е 55%. По-голям, отколкото в България, е и в съседи като Сърбия (61%) и Румъния (82%).

Източник: komentator.bg