Над пет часа продължи срещата на ”нормандската четворка” в Берлин

И след полунощ продължи срещата на високо равнище на т. нар. нормандска четворка в Берлин, предадe ТАСС. За уреждане на украинската криза преговаряха германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Русия – Владимир Путин, Франция – Франсоа Оланд, и Украйна – Петро Порошенко.

Срещата започна снощи и към полунощ продължаваше вече 4,5 часа. В първата част на преговорите четиримата лидери обсъждат украинската криза. По-рано Кремъл даде да се разбере, че не очаква особени резултати.

Целта на срещата е – поясни говорителят на руското президентство Дмитрий Песков „да видим докъде сме стигнали и да констатираме какво ни пречи да изпълним Минските споразумения“.

Преговорите протичат при закрити врата в една от залите на федералното канцлерство. В тях участват още външните министри на 4-те страни и помощници на техните лидери.

За няколко минути в залата бяха допуснати фоторепортери и телевизионни оператори, които обаче не можаха да заснемат приветствията на лидерите, а само кадри как те стоят мълчаливо около кръглата маса.

Руската делегация седи срещу украинската, а френската – срещу немската. Журналистите, отразяващи събитието, се намират на няколкостотин метра от залата.

По предварителна договорка след дискусията по украинския проблем Порошенко напусна срещата, а Путин, Меркел и Оланд започнаха да разговарят за положението в Сирия.

Малко преди началото на преговорите руският президент Путин разговаря по телефона със сирийския президент Башар Асад. Обсъдили са обстановката в Алепо в светлината на обявената от руската авиация там хуманитарна пауза, а също и за положението в страната като цяло.