Над какво работи “Лада”?

Над какво работи “Лада”?

Публикувано от:
Руско-френската компания готви нови модели, хибриди и собствен автоматик

Президентът на най-големия руски автомобилен производел АвтоВАЗ – Никола Мор, разкри плановете на компанията за следващите няколко години. Френският мениджър стори това по време на руския автомобилен форум Adam Smith Conference, провеждащ се в Москва.

Най-близките нови модели

Над какво работи АвтоВАЗ

Според Мор, основните събития за АвтоВАЗ до края на годината ще станат премиерите на два нови модела на Lada – комбитата Vesta и Vesta Cross. Освен това шефът на руския автомобилен гигант потвърди, че моделите XRAY и Vesta (на снимката) ще получат топ-версии Exclusive, които ще се отличават по хромираните елементи по каросерията и скъпата кожа и алкантара в салона.

Компанията подготвя и специална серия на модела Lada 4×4, посветена на 40-годишнината на легендарния автомобил. Тя ще излезе на 5 април, когато е и рожденият ден на всъдехода.

Обновяване на гамата

До края на 2019 г. АвтоВАЗ планира да пусне на пазара и 4 обновени версии на сегашните си модели. Нов дизайн ще получат Largus, Kalina и Granta, които ще се присъединят към споменатия вече нов вариант на Lada 4×4. Всички автомобили ще се предлагат и с изцяло подменен интериор.

По-далечното бъдеще

Над какво работи АвтоВАЗ

За периода 2020-2022 г. се предвижда появата на цели 5 нови модела, както и на 2 фейслифта. Засега е известно, че смяна на поколенията ще претърпи Lada Vesta, а обновяването ще засегне Lada XRAY.

Автоматични скоростни кутии

Над какво работи АвтоВАЗ

До 2020 г. в завода на компанията трябва да започнат да разработват автоматични скоростни кутии. Сега клиентите на Lada получават опростена роботизирана трансмисия, която е най-евтиният начин за премахване на педала на съединителя. Според вицепрезидента на АвтоВАЗ – Харалд Грюбел, автомобилният гигант ще разработи класическа автоматична скоростна кутия или вариатор.

Задвижване на четирите колела

В стратегията на компанията е заложено и развитието на системи за задвижване на четирите колела. Това обаче може да стане не по-рано от 2021 г. Горе-долу по същото време ще стартира и разработката на комплекс помощници на водача (ADAS), както и на други електронни системи. Не са забравени и хибридните агрегати, които АвтоВАЗ също смята да започне да развива.

Перспективите

Над какво работи АвтоВАЗ

Пазарният дял на Lada в Русия продължава да е 20%, като целта пред АвтоВАЗ е да запази този показател. Търсят се възможности и за по-голям износ, като за това основна помощ ще окаже алиансът Renault-Nissan, който ще помогне на компанията да стъпи на нови пазари.

 Източник:automedia.bg