Над един милион излизат на протест против “Шарли ебдо“ в Чечня

Над един милион излизат на протест против “Шарли ебдо“ в Чечня

Публикувано от:

Над един милион души може да участват в акцията на протест против карикатурите на пророка Мохамед, която ще се състои на 19 януари в чеченската столица Грозни. Това съобщи лидерът на Чечня Рамзан Кадиров на своята  официална  страница в интернет.

„Призовавам всички да дойдат на акцията на 19 януари. Първоначално очаквахме, че ще дойдат до 500 000 души. Но по последни данни, броят на демонстрантите може да надвиши един милион. Това са жители на Чечня и много други субекти на Руската федерация“, написа Кадиров.
Той подчерта, че смята за свои лични врагове всички, които подкрепят „правото“ на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ и другите издания да оскърбяват религиозните чувства на 1.5 милиарда мюсюлмани.

„Ние обаче не трябва да се поддаваме на провокации! Насилието не е решението, то не е метод на нашата борба с безнравствените хора. Трябва да покажем нашето единство и любов към пророка. Това е най-добрият отговор“, написа Кадиров в Инстаграм.

Акцията „Любов към пророка Мохамед“ и протестът против карикатурите ще се състои в Грозни в идния понеделник. Шествието ще премине от площад „Минутка“ до централната джамия Ахмат Хаджи Кадиров. „Сърцето на Чечня“, където вярващите ще се помолят. Инициатор на акцията е духовенството на републиката.

Лидерът на Чечня също подложи на остра критика бившият директор на ЮКОС Михаил Ходорковски, който във връзка с терористичните актове във Франция призова журналистическата общност да публикува карикатурите на пророка Мохамед.

„След кървавото произшествие в Париж той се изкара по-голям французин, от самия президент на Франция и премиера на страната. Във време, когато френските власти бяха заети с разследването и предприемаха мерки, които да предотвратят допълнителното покачване на напрежението, Ходорковски поиска от всичките журналисти да последват опита на парижкото издание и да отпечатат карикатурите“, написа Кадиров.

Чеченският лидер смята, че със своите призиви Ходорковски „се е обявил като враг на всички мюсюлмани по света“. „Тоест, и за мой личен враг. Аз съм убеден, че неговата любима Швейцария ще се намерят хиляди послушни на закона граждани, които ще подведат беглеца под отговорност“, добави Кадиров.