Награждаването на победителите в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне"

За осма поредна година Национално Движение Русофили организира Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”. Съорганизатори на конкурса са Фонд „Русский мир“, МОН, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Синдикатът на българските учители.

Целта на конкурса е чрез проучвания на важни моменти в историята и съвремието на българския и руския народи, младите хора да се запознаят с миналото, настоящето и бъдещето на българо – руските отношения.

Финансова подкрепа на конкурса предложи фонд „Русский мир”- Москва, като осигури награди за първенците. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и  науката за учебната 2013 – 2014г., което даде основание на Регионалните инспекторати по образование за по – активна работа при популяризиране на конкурса.

В основното издание на конкурса се включиха над 3000 ученици от всички области в страната. Децата пишеха реферати, есета, стихове, разкази, пътеписи, очерци, разработваха мултимедийни проекти, рисуваха картини.

Участниците в конкурса са разделени в две възрастови групи: V – VIII клас и IX –XII клас. Част от представените разработки са на руски език, което безспорно допринася за  популяризирането и по- задълбоченото усвояване на руския език от децата.

Творческо участие в конкурса взеха ученици от всички области в страната и от повече от 140 градове и села. Конкурсът се проведе на училищно и общинско ниво и за оценяване от Националната комисия постъпиха 874 разработки. Те са оценени от 5 комисии по отделните творчески направления и са излъчени победетелите в конкурса. Четири ученика и един ръководител са наградени от „Руския фонд на мира” с едноседмична екскурзия до Москва. Победителите получават таблети, електронни книги, DVD и други предметни награди. Общо отличени са 78 ученици и 19 учители – ръководители на проекти.

Специална благодарност към всеотдайните учители, ръководители на детските проекти.

През следващата 2014 -2015 учебна година конкурсът ще бъде посветен на 70 годишнината от победата във Втората световна война и сме убедени, че в него отново ще участват хиляди български деца.