Наградиха победителите в юбилейния конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“

През учебната 2015 – 2016 година Национално Движение Русофили за десети път организира Национален ученически конкурс на тема „Не се гаси туй, що не гасне“. Съорганизатори на конкурса са Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Синдиката на българските учители, Националния Дворец на децата и Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Тържеството по награждаването се проведе днес от 11:00ч. в Националния военно-исторически музей. Наградите на победителите бяха връчени от Патрона на конкурса – първия космонавт на България – ген. Георги Иванов.

IMG_2656

Около 3000 ученици от цялата страна разработиха реферати, есета, мултимедийни проекти, журналистически материали /очерци, пътеписи, интервюта/, разкази, стихове, рисунки. През есента, чрез структурите на Движението по места, на ръководствата на училищата бе предложено да съдействат на учениците да участват в конкурса. Предоставени им бяха Регламент, Въпросник и богата библиография. Въпросите обхващат българо-руските отношения през вековете, тяхното настояще и бъдеще. Стотици учители оказаха помощ на учениците като научни ръководители на разработките.

Освен интересните теми, добра мотивация за участие в Конкурса са наградите, които се раздават на първенците – общо 36 за първо, второ и трето място в седемте категории – отделно до VIII клас и до XII клас.
12 учители – научни ръководители получават грамоти и награди. Четирима участници и един учител се награждават с екскурзия до Москва, осигурена от Руски фонд за мир. В немалко общини участието е масово. Например, от Община Гоце Делчев има 89 разработки; Свищов – 36; Разград – 30; Дряново – 32; Девин – 18; Самоков – 22; Перник – 20; Тутракан – 15 и много други.

Общо е мнението, че с участието си в конкурса учениците обогатяват своята обща култура, получават широка информация за българо-руските отношения. У тях се формира способност да изразяват собствено мнение, да имат позиция по важни въпроси на обществения и духовен живот на страната.

IMG_2582 IMG_2596 IMG_2603 IMG_2610 IMG_2613