Наблюдателите на ОССЕ били подложени на 90-минутен минометен обстрел на територията на ЛНР

Наблюдателите на ОССЕ попаднаха под минометен обстрел на територията на ЛНР в близост до линията, разделяща двете страни в конфликта в Донбас. Инцидентът е станал в района на селището Счастие. Никой от сътрудниците на ОССЕ не е пострадал, съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на мисията.

„Наблюдателите към средата на деня са пристигнали на последния преди контактната линия контролно-пропускателен пункт на Луганската народна република край селището Счастие, където представителите на ЛНР предложили да оставят автомобилите си под укритие, – се казва в съобщението. – В 12:40 ч. КПП и територията около него попаднали под масиран минометен огън (според оценките, 82-мм минометни снаряди) и огън от автоматични гранатомети“. От мисията отбелязват още, че час преди това представителите на ЛНР, които разминирали пътя за патрула на ОССЕ, също били подложени на обстрел от снайперско автоматично оръжие.

Наблюдателите се скрили в окопа на КПП и останали там около 90 минути. През това време „се е водил постоянен обстрел от миномети (30-40 залпа) и гранатомети“. Един от снарядите се взривил на 40 метра от пътнически автобус.

Служителите на ОССЕ, отбелязва се още в съобщението, се свързали със Съвместния център за контрол и координация, за да бъде прекратен обстрелът. Той бил преустановен в 14:20 ч., след което наблюдателите решили да напуснат позицията си и се върнали в базата си в Луганск.

По-рано агенция ЛуганскИнформЦентр съобщи, че делегацията на ОССЕ, начело с координатора на подгрупата по хуманитарните въпроси на Контактната група за регулиране на ситуацията в Донбас Тони Фриш, е попаднала под минометния обстрел на украинските военни в района на гр. Счастие.

Както съобщи упълномощеният представител на ЛНР Владислав Дейнего, групата от специални представители на ОССЕ е планирала да посети редица обекти на територията, контролирана от украинската страна.

„Те отработваха планови мероприятия и по-нататък трябваше да преминат от другата страна в района на Счастие, където планираха да посетят редица обекти“, съобщи Дейнего.

При това той подчерта, че украинската страна не е възможно да не е знаела за плановете на мониторинговата група на ОССЕ.