Наближава най-страстният уикенд в годината

Майстори на аржентинското танго от цял свят идват за фестивала „Дни на тангото“ – от 11 до 13 декември в Централния военен клуб, съобщават организаторите от сдружението „Тангерин“.

Концерти на дуо „Ранас“ (Аржентина) с шоу на водещи танцьори от България на 11 декември и на квартет „Силенсио“ (Аржентина/Уругвай/Германия) и танцьорите Леандро Палу (Аржентина) и Мария Циациани (Гърция) на 12 декември, танцувални вечери с прочути артисти, музиканти и диджеи включва най-страстният уикенд в годината, когато в София за 12-и път ще бъде отбелязан Денят на тангото – 11 декември.

За танцуващите организаторите са предвидили семинари за различни нива, водени от гостуващи именити артисти. Кулминациите ще бъдат два танго бала (т.нар. гран милонги) с полунощно шоу на гостуващите известни танцови двойки и с участието на танго диджеи от Европа и Аржентина.
Дуо „Ранас“ ще изпълни музика от последния си албум с традиционни танга в характерните за дуото авторски аранжименти, които карат пиано и бандонеон да звучат като цял оркестър. След като свирят три години в митичното кафе „Тортони“ в Буенос Айрес, през 2007 г. бандонеонистът Леандро Шнайдер и пианистът Пабло Скиафино решават да кръстят своето дуо „Ранас“, да запишат първия си албум и да тръгнат на първото си световно турне. Това е началото на една от най-успешните съвременни дуо формации, свирещи традиционно танго. След три албума и 16 световни турнета по-късно, „Ранас“ идват в София директно от Буенос Айрес, за да свирят за първи път на източноевропейска сцена.

Легендарният танго квартет „Силенсио“ ще представи музиката на великите оркестри от Златната ера на тангото. Независимо дали свирят като квартет, секстет или оркестър, музикантите знаят как да развълнуват публиката. Техните многопластови изпълнения черпят вдъхновение от музиката на традиционните оркестри на Буенос Айрес от средата на XX век и легендарните стилове на Пулиезе, Д’Ариенцо, Биаджи, Ди Сарли и Гоби. В основата на „Силенсио“ е талантливият аржентински пианист, аранжор, изследовател и педагог Роджер Елу – един от главните двигатели на бума на живата танцувална танго музика в Европа.

Проектът е финансиран от програмата „Култура“ на Столичната община и се осъществява със съдействието на посолството на Аржентина.

 

Източник: „Дума“.