Мястото за кацане на „Пастьор”

На 28 март в Мадрид завърши първият семинар за избор на място за кацане на марсохода „Пастьор” на руско-европейската мисия „ЕкзоМарс”.

Подготовка на мисията се разгръща пред очите ни и тази година научната общност трябва да определи облика на втората част на мисията, която включва марсоход и руска платформа за кацане с комплекс от научна апаратура.

Марсоходът „Пастьор”, който е част от втория етап на руско-европейска мисия „ЕкзоМарс”, трябва да стартира през 2018 година. Неговата цел звучи стандартно – изследване на Марс от гледна точка на търсенето там на някакви условия за зараждане или поддържане на живот. По-точно, става дума, първо за почвата – от какво се състои тя и каква роля в нейната еволюция играе водата, и второ – за атмосферата, предимно за нейните малки съставни елементи, които могат да докажат съвременна геоложка или даже биологична активност на планетата.

В средата на декември 2013 г. Европейската космическа агенция и Руската космическа агенция обявиха, че приемат предложения за мястото на кацане от членовете на планетарната общност. Местата-кандидати трябва да са достатъчно стари, не по-малко от 3,6 милиарда години, тъй като се смята, че по това време на Марс е имало течна вода. Освен това, на снимките на мястото трябва да се виждат следи от действието на водата, както и скали. С други думи, ландшафтът трябва да бъде достатъчно разнообразен. И накрая, марсоходът трябва да бъде в състояние да се приближи поне до някои скали, и цялата зона не трябва да бъде много „​​прашна” – марсианският прах, представлява сериозна заплаха за технологиите.

До края на февруари 2014 работната група за избор на място за кацане на проекта „ЕкзоМарс” получи осем заявки, и в края на март се състоя първият семинар по темата. Неговата цел беше да се разбере кои райони са най-перспективни за по-нататъшно проучване.

„ЕкзоМарс” е един от основните проекти на планетарната програма както на Русия, така и на Европа, така че вниманието към него е особено голямо. Така, тези дни във Великобритания тържествено беше открит полигон, който имитира марсианската повърхност за изпитания на макети на марсохода. Но научната общност, както и преди, е загрижена за научните апарати.

Ако съставът на апаратите и общата схема на първата част на мисията (която трябва да започне през 2016 г.) вече са одобрени, то втората част – където, с изключение на „Пастьор”, влиза и руски десантен модул с платформа за кацане – все още е в стадий на определяне. В момента се определя крайният състав на научното натоварване на платформата за кацане. „Пастьор” ще изследва Марс, движейки се по него, а уредите на платформата за кацане ще „следят” на условията на планетата в една точка. По този начин, освен поглед в миналото на Марс, ще получим данни и за сегашното му състояние – какво определя времето и условията на Червената планета.