Музиката е мъртва, да живее политиката!

 

Журито обяви за победител Австралия.

Зрителите на Европа дадоха победата на Русия.

Победи Украйна.

Украйна спечели Евровизия с откровено политическа, ангажирана и провокативна песен, която разказва през 2016 г. за депортирането по нареждане на Сталин на 230 000 кримски татари в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан между 18 и 20 май 1944 г.

Преди началото на конкурса Русия поиска от журито и организаторите да изключат песента на Украйна, тъй като по регламент политическите песни са забранени. В крайна сметка спечели точно песента с абсолютно откровен политически контекст и въпреки уверенията на организаторите, че Евровизия е състезание само за музика и развлечение.

Джамала като певица и изпълнителка притежава удивителни гласови данни и напълно заслужава признание на европейската музикална сцена. Песента също не е с обичайната елементарно компютърно генерирана печеливша схема и тоналност, а притежава сложна конструкция и определено се отличава на фона на блудкавите балади или безгрижно веселите денс мелодии.

Но…

Изпълнението на норвежката Агнете много се доближаваше до това на Джамала , песента й също бе в необичайно завладяващ ритъм с непредсказуеми орнаменти, но Агнете не се класира за финала.

Коя е Джамала 

Джамала (Сусана Джамаладдинова) е на 32 г. , родена е в село Оше в Киргизия, където била интернирана пра-баба й от Крим. Баща й е татар, а майка й арменка. Прадядо й е загинал на фронта.

От малка се занимава с музика и винаги е мечтаела да стане певица.

През 1989 г. семейството се връща в Крим и се заселва в село Малореченское (бивше Кучук-Узен), откъдето са корените на рода й. Но тази стъпка не била никак лесна и цялата процедура се проточила цели 6 години. Най-напред никой от селото не искал да продава къща на изселени кримски татари. Поради това се наложило майка й и баща и временно да се разведат, а майката да купи къщата на свое име, тъй като арменският й произход не будел съмнение.

Сусана завършва Националната музикална академия „П.И. Чайковски“ в Киев в класа по вокал, като след дипломирането си предпочита да стане оперна певица. Въпреки това се изявява и на сцената като поп изпълнител, а през 2009 г. става известна след спечелване на първото място на конкурса „Нова вълна“ в Юрмала. През 2011 издава първия си албум For Every Heart. Същата година участва в конкурса за песен за „Евровизия“ , но не успява да се класира „заради задкулисни съдийски измами“ – както тя самата разказва.

Пет години по-късно и с вече четири издадени албума Джамала отново опитва късмета си и този път печели. Представя се с песента „1944“, която тя пише за последния си албум „Подих“ (2015), който но така и не влиза в диска, тъй като се отличава от стила на звучене на останалите песни.

Джамала признава, че текстът е писан специално за прабаба й Насилхан и затова твърди, че в изпълнението си влага максимално личен елемент. Баба й останала вдовица и била изселена на 20 май 1944 с петте си деца. Мъжът й служел в „Червената армия“ и загинал на фронта. По пътя умира най-малката й дъщеря Айше. Войниците, съпровождащи влака, не й позволили да погребе детето си и то било изхвърлено от влака край линията.

Откакто Крим гласува на референдум да се върне в Руската федерация Джамала  не се е връщала в родното село, където живеят майка й и баща й. Тя самата признава, че не обича политическите скандали и не иска да бъде използвана за политическа пропаганда.

 В песента Джамала пее

Когато идват непознатите,

Влизат във вашия дом,

Те ви убиват всичките

И казват: „не сме виновни“.

Къде ви е разумът?

Човечеството плаче.

Мислите се за богове,

Но всички са смъртни

Не поглъщайте моята душа, нашите души.

Не съм се наситила на младостта,

Не съм израсла тук.

Можехме да построим бъдеще,

Където хората биха  били свободни,

Да живеят и да обичат.

Най-щастливото време.

Къде ви е сърцето?

Човечеството въстава.

Мислите се за богове,

Но всички са смъртни

Не поглъщайте моята душа, нашите души.

Не съм се наситила на младостта,

Не съм израсла тук.

Не можах да се наситя на своята Родина…

Защо спечели Джамала

Според гласовете на журито, победител в конкурса на Евровизия е Австралия.

Спаред гласовете на зрителите, победител е Русия.

В крайна сметка кристалната купа вдигна Украйна, благодарение на феноменално ниските оценки, които журито вдигна на руския представител Сергей Лазерев.

Любопитно е как се чувства Джамала, която победи не защото цялата Европа тръпне да запее песента й и да се забавлява в дискотеките на стария континент , а защото политиците искат да се изгаврят в европейците.

Важното е, че народите на Русия и Украйна дахода урок на политиката, на куклите на конци, на лакеите на стратегическото мислене и гласуваха един за друг: зрителите на Украйна изпратиха най-много SMS за руската песен, руснаците гласува за украинската песен.

Не е ли странно, как обективно добри изпълнители (Армения, Чехия, Франция) изобщо не получиха оценки, а други сякаш бяха абонирани за 10 и 12 точки? Например защо Малта даде на посредствена песен на Велокобритания 12 точки и на Поли Генова само 10 точки? С какво нашата песен се оказа за малтийците по-слаба от британската?

А какво може да се каже за журито на Естония, Чехия и Ирландия, които не дадоха от кумова срама поне една точка на Русия (както направи Франция). Те друг конкурс ли са гледали от чехите и естонците

Или да речем журито на Великобритания, което даде 12 точки на…Грузия (моят фаворит, честно казано) и нито една точка на Русия. А британските букмейкъри още в петък обявиха Русия за победител и безспорен фаворит с 5:9, а на Грузия – последно място с 350:1…

Неведоми са пътищата на политическите комбинации!

По този повод шведката Нина Ларсон се възмути в Twitter: „О, Боже, трябва ли през следващата година Брюксел и Париж да участват в конкурса с песни за терористичните нападения, за да спечелят? „Евровизия винаги е била зона, свободна от всичко това, но ето че вече се „зарази“.

Иначе победата на Джамала е заслужена заради нейния талант, песента й е оригинална, но не тази песен беше фаворит на зрителите. Поради това тя не би могла да бъде доволна, защото съвсем скоро ще разбере, че е била употребена и използвана.

Веднага след нейната победа бившият премиер Арсений Яценюк написа във Facebook:

– Браво, Джамала! Блестяща и заслужена победа…Крим ще бъде украински…

13220992_663372723816866_7187663170990365628_n

Ето какво написа откровено директорът на украинския Институт за националната памет Владимир Вятрович, който призова конкурсът следващата година да се проведе на Крим, в Севастопол и да бъде подготвен от НАТО и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

„Съорганизаторите на „Евровизия-2017″ в Севастопол – ВСУ и НАТО – трябва да започнат подготовката на фестивала“.

Джамала на пресконференция след победата на въпрос на украинска журналистка също каза, че конкурсът следващата година трябва да се проведе в Крим.

Макар да не скри, че тя самата остана изненадана от крайния резултат, защото до последно във временната класация водеше Австралия и повечето от зрителите (70 млн.), незапознати с новия регламент бях убедени, че победата ще отиде при Деми Им. Но в последния момент класирането претърпя значителни промени, заради драстичното несъответствие между предпочитанията на зрителите и на журито и най-драстичен пример за това стана като Полша. След като страната от журито само 7 точки, изведнъж се оказа сред фаворитите на публиката и бе класирана от тях на четвърто място и в крайна сметка прелетя от 21 позиция, за да се изкачи на 8.

Причината е, че тази година конкурсът се провежда по нови правила. Досега резултатите от зрителското гласуване и оценките на журито се представяха като един резултат (50/50). Сега вече те са разделени и както стана ясно от двете гласувания – почти на диаметрално противоположни позиции.

Досега зрителите гледаха гласуването на зрителите и журито, които се събираха и поделяха поравно. Тази година зрителите не видяха гласуването на зрителите, а говорителите съобщаваха само резултатите от вота на журито. Новото е, че вече нито една страна не получава 0 точки. Присъждат се само от 1 до 8, 10 12 и няма да има 9 и 11 точки. Целта е да стане ясна разликата между втория и третия във временното класиране, а победителят да остава неизвестен до края.

Говорител на Украйна беше Верка Сердючка, който докато се поздравяваше с водещата пусна странна шега, която засрами дори водещата на БНТ Елена Розберг и тя не посмя да я преведе в оригиналния й текст:

„If there’s room in the heart, there’s room in the butt.“ (Ако има място в сърцето, има място и в дупето“

След това обяви резултатите от гласуването на професионалното жури и в него изобщо не присъстваше Русия – абсолютно политически наказателен вот.

Украинското жури даде 12 точки на Литва и 10 на Белгия. Нищо странно: Литва е най-ревностния съюзник на официалната политика на Киев, а в Брюксел е столицата на ЕС – мечтата на украинските политици.

Украинците обаче дадоха най-високия бал 12 на Русия. От своя страна Русия им върна жеста и даде на Джамала 10 точки, като най-високия бал отиде при арменката Ивета Мукучан. На второ място украинците класираха Азербайджан и трето – на Полша. Литва се оказа едва на 8 място сред предпочитанията им, а Белгия изобщо не влезе в класация.

Общата оценка от всички гласувания стана ясна в обратен ред в самия край на шоуто, поради което интригата се запази до самия край.

442332ZLenGRumA

Украйна получи най-високия бал от 12 точки от Сан-Марино, Полша, Молдова, Македония, Латвия, Дания, Израел, Босна, Сърбия, Словения и Грузия.

10 бала дадоха Италия, Великобритания, Азербайджан.

По 7 дадоха Германия, Естония и Беларус.

Швейцария даде 6, Норвегия даде 4.

Белгия, Гърция, Австралия и Холандия – по 2 точки.

Останалите зрители изобщо не включиха песента на Джамала в класацията.

ПЪРВИТЕ ДЕСЕТ СТРАНИ

  1. Украина
  1. Австралия
  1. Русия
  1. България
  1. Швеция
  1. Франция
  1. Армения
  1. Полша
  1. Литва
  1. Белгия

Филип Киркоров коментира, че се гордее с изпълнението на Сергей Лазарев, който изпълни негова песен, а той също така му е и продуцент.

Киркоров коментира, че „цяла Европа е гласувала за Сергей и той е победител при зрителския вот.“. В същото време събирането на двата бала е измислица на организаторите, които по този начин могат да манипулират вота.

„През 2008 Дима Билан победи, защото тогава имаше само телевизионен вот. Ако не бяха промените в регламента, Лазарев щеше да бъде победител“.

Запитан какво би казал за изпълнението на Джамала  Филип Киркоров отговори: „Тя е победител. Поздравявам я за песента и за изпълнението“

Победителката Джамала разкри, че ако тя е можела да гласува, би дала своя глас за Австралия и според нея Деми Им напълно е заслужила второто място

ДЖАМАЛА ПРИЗНА, ЧЕ ПЕСЕНТА „1944“ Е ПОЛИТИЧЕСКА ПРОВОКАЦИЯ

В телефонен разговор, в който Вован се представя за съветника на украинския президент Вадим Черниш, Джамала споделя, че песента й има скрит смисъл, скрит политически подтекст и всъщност тя е за присъединяването на Крим към Русия през 2014, а не толкова за кримските татари от 1944.Според правилата на Евровизия, песните от конкурса не могат да съдържат политически лозунги и да съдържат политически послания. Мнимият съветник „Черниш“ пита Джамала, „Нямаше ли да е по-добре да кръстиш песента си 2014, щом става въпрос за Крим?“ (04.55′ ), на което тя отговаря чистосърдечно.

– „О, тогава песента със сигурност нямаше да попадне на конкурса. Щеше да бъде оценена като политическа акция. Преди два дни се срещнах с ЕBU (Европейският съюз за радио и телевизия) и те много се страхуваха, страшно се страхуваха…Имало е такива опити от Грузия, но те ги изключили, имало е такива опити и от Армения и те също са били изключени. Ако аз съвсем малко бях прекалила и бях казала че ето те всичко ни взеха, ла-ла-ла…ако бяха почувствали дори най-малка агресия, те нямаше да ме пуснат. Това не е арена за политически лозунги“.. Разбира се, има го. Безусловно. Ние с вас го знаем под секрет..Но ако го кажа  на глас, те ще свалят тази песен. Трябва да бъдем много мъдри и акуратни“..

– „Черни“ продължава: „Да, съгласен…Ами тогава може би след изпълнението няма ли да има някакви политически лозунги като „Слава на Украйна“, „Слава на героите“…А?

–  След изпълнението…Какви лозунги? Може нещо…Но в песента е казано повече, отколкото си мислите.

– Най-важното е, че ние знаем за какво е тази песен.

– Да, абсолютно точно. Но и хората знаят, хората разбират.

https://www.youtube.com/watch?v=8z_GO2rJ_ok

Автор: Валери Ценков, temaonline.bg

 

error: Съдържанието ни е авторско!