МО на РФ опроверга информацията, че Русия строи военна база в Палмира

Твърденията в медиите, че Русия създава военна база в сирийския град Палмира не отговарят на истината – там е разположен само временния лагер на сапьорите, занимаващи се с разминирането на града. Това заяви във вторник официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде ТАСС.

По този начин генералът коментира информацията, публикувана от агенция AP, позоваваща се на „Американската организация за опазване на културното наследство“, че руските военни „строят нова военна база в Палмира“.

„Никакви „нови руски бази“ на територията на сирийска Палмира не е имало и няма. На публикуваните от ЮНЕСКО спътникови снимки на този район, за които споменава агенцията…е посочен временният лагер на подразделенията на Международния противоминен център към Въоръжените сили на РФ, занимаващи се по-рано с разминирането на историческата част на Палмира, а днес – с Тадмор. Разгръщането на този временен лагер до края на разминирането е изцяло съгласуван с министерството на културата и другите държавни ведомства на Сирийската арабска република“, каза Конашенков.

Във временния лагер са разположени жилищни модули, полева болница, където се оказва помощ на местните жители, както и полеви хлебозавод, „чиято продукция също се раздава на сирийците“, уточни генералът.

„Искам да обърна внимание, че и самият временен лагер на военните инженери, и болницата, и хлебозаводът не са никаква тайна. С тяхната работа се запознаха и направиха от там репортажи над 150 журналисти от водещи световни медии по време на последния прес тур на 5 май, когато в Палмира се състоя концерта на маестро Валерий Георгиев с оркестъра на Мариинския театър. Освен това, ще припомня, че заедно с чуждите журналисти, в този лагер пристигна и многобройна група от експерти на ЮНЕСКО“, заяви Конашенков.

Той отбеляза, че на прес тура са били поканени и представители на AP. „По неизвестни причини обаче, те тогава отказаха да участват. Мисля, че ако журналисти от тази авторитетна агенция присъстваха тогава лично в Палмира и този временен лагер, днес нямаше да се появи измислената от тях „псевдосензация“ за строителството от руснаците на „нова база в Палмира“, добави генералът.