МО на РФ: Терористите от ИД в Турция готвят нападение срещу сирийските кюрди

Няколко въоръжени формирования на терористичната групировка Ислямска държава са се съсредоточили на територията на Турция в района на град Нусайбин и подготвят нападение срещу селище в Турция с кюрдско население.

Това съобщи в неделя началникът на намиращия се в Хмеймим руски Център по примирието на враждуващите страни в Сирия генерал-лейтенант Сергей Кураленко, предаде ТАСС.

Селището, което те смятат да нападнат е Камишлия, намиращо се на сирийска територия и населено със сирийски кюрди, уточнява генералът. Според него това е нов опит да се провали мирният процес в Сирия, като се провокира Турция да въведе свои войски в граничещия с нея район.

Руският представител посочва, че на 6 март бойци на групировката Джибхат ан-Нусра няколко пъти са обстрелвали с миномети територията на Турция в района на Метишли с цел да провокират ответен огън от страна на турската армия и изпращането на нейни подразделения на сирийска територия, което по думите му неизбежно ще доведе до провал на мирния процес.