МО на РФ: Руски самолет не е нарушавал въздушното пространство на Турция

Никакви нарушения на въздушното пространство на Турция от самолети от руската авиогрупа в Сирия не е имало, съобщи в събота представителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

„Никакви нарушения на въздушното пространство на Турция от самолети на руската авиогрупа в Сирийската арабска република не е имало. Заявленията на турската страна за нарушение на въздушното пространство от руски самолет Су-34 са голословна клевета“, заяви Конашенков.

Представителят на руското военно ведомство изрази увереност, че турските специалисти по ПВО знаят, че радиолокационните станции (радари), осъществяващи контрол над въздушното пространство, могат да регистрират единствено височината, курса и скоростта на обект във въздуха.

„Нито един подобен радар не е способен да установи типа и националността на въздушния обект – дали е на Русия или на оглавяваната от САЩ така наречена антиидиловска коалиция. Това е възможно единствено чрез пряк визуален контакт от друг самолет, какъвто не е имало“, отбеляза Конашенков.

„Да говорят сериозно за това, че с помощта на тези радари някой някого е предупреждавал на „руски и английски език“, могат само неграмотни пропагандисти, нагледали са на холивудски екшъни“, подчерта представителят на ведомството.

Той добави, че нито руските средства за ПВО в Сирия, нито сирийските РЛС за контрол на въздушното пространство не са регистрирали никакви нарушения на сирийско-турската граница. „Да не говорим, че гласови контакти на турската страна с нашите пилоти отдавна вече няма“, каза Конашенков.

По-рано днес турското външно министерство заяви, че в петък самолет Су-34 от руската авиогрупа в Сирия е нарушил въздушното пространство на Турция.

„Вчера бе регистрирано нарушение на въздушното ни пространство от руски самолет. Подобни безотговорни стъпки, в които ние виждаме ескалиране на кризата, не са изгодни нито за Русия, нито за отношенията НАТО-РФ, нито за регионалния и глобалния мир, те нанасят единствено вреда. Вчера тези съображения бяха изказани пред посланика на РФ в Анкара. Едновременно с това помолих зам.-министъра на външните работи да се свърже с руската страна и да предаде, че искам да разговарям лично с уважаемия (Владимир) Путин. Нашият посланик ни информира, че тази информация е предадена на руската страна, но към момента все още не сме получили отговор“, заяви Ердоган пред журналисти в събота.