МО на РФ: Русия ще реагира на нарушенията на договора за открито небе

Русия няма намерение да оставя без внимание и съответна реакция нарушаването на договора за открито небе от страна на Турция, заяви началникът на управлението по изпълнение на договорите към министерството на отбраната на Русия Сергей Рижков, предаде РИА Новости.

„Ние нямаме намерение оставяме без необходимото внимание и съответна реакция нарушаването на договора за открито небе от страна на Турция“, заяви Рижков.

Полет на група руски наблюдатели бе планиран от 1 до 5 февруари над територията на Турция в рамките на Договора за открито небе. След като руската мисия пристигна в Турция и обяви планирания маршрут, турските военни отказаха провеждането на полета, позовавайки се на указание от министерството на външните работи на Турция.

„Маршрутът предполагаше наблюдение включително и на райони на границата със Сирия, както и на летища, където е съсредоточена авиация на страните от НАТО. След пристигането на руската мисия в Турция и обявяването на планирания маршрут на наблюдателния полет, турските военни отказаха провеждането му, позовавайки се на указание на външното министерство на Турция“, поясни Рижков.

„По този начин, в резултат от нарушаването на изискванията на Договора и неконструктивните действия от страна на Турция е създаден опасен прецедент на неконтролируема военна дейност на една от държавите-участнички в Договора за открито небе“, каза още той.