МО на РФ: Преди да изоставят позициите си терористите в Сирия залагат дистанционно управляеми мини в населените места

МО на РФ: Преди да изоставят позициите си терористите в Сирия залагат дистанционно управляеми мини в населените места

Публикувано от:

През изминалото денонощие пилотите от авиационната група на ВКС на Русия са извършили 46 бойни полета и са нанесли удари по 83 обекта от инфраструктурата на терористите от ИД в Сирия, съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков.

„Самолети от руската авиогрупа в САР (Сирийската арабска република) за изминалото денонощие са извършили 46 бойни полета и са атакували 83 обекта от инфраструктурата на терористичната организация ИД. Въздушни удари са нанасяни най-вече в провинциите Идлиб, Алепо, Дейр ез-Зор, Дамаск и Хама“, каза Конашенков.

По думите му, в района на Алепо е бил унищожен обект на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“, където е бил разположен цех за производство на радиоуправляеми фугаси, както и склад с взривни вещества, собственост на същата организация.

„След нанасянето на точечен въздушен удар с коректируеми авиобомби и след последвалата детонация на взривните вещества, обектът и намиращите се в близост до него два камиона, доставящи десетки тонове експлозиви, бяха унищожени“, отбеляза представителят на министерството на отбраната.

Също така, по думите му, при провеждането на въздушно разузнаване в района на разположеното в долината Ел-Габ населено място Хан-Шейхун е бил открит голям полеви лагер на терористите от групировката „Джабхат ан-Нусра“.

„С въздушен удар на щурмоваци Су-25 даденият обект с цялата инфраструктура – места, заемани от терористите, складове и автомобилна техника – бяха унищожени“, каза Конашенков.

От военното ведомство заявиха още, че руската авиация е нанесла удар върху мястото, където се събирали главатарите на терористичните групировки, действащи в района на Сармин в провинция Идлиб.

По думите на Конашенков, „средствата за радиоразузнаване на 19 октомври получиха информация за планирано събиране на командирите от бандитските формирования“, действащи в района на Сармина. Както поясни Конашенков, „след допълнителна проверка на получената информация по други канали за установяване на времето и мястото на срещата, бе прието решение за нанасяне на въздушен удар по мястото, където се събират водачите на терористите“.

„През изминалата нощ на посоченото място бе регистрирано събирането на девет автомобила с повишена проходимост, въоръжени с тежки картечници. Бомбардировач Су-34 нанесе точечен удар с коректируема авиобомба КАБ-500, с което обектът бе унищожен“, разказа генералът.

Руската авиация е унищожила също и командно-наблюдателен пункт на бойците от „Ислямска държава“, разположен в планинска местност в провинция Идлиб, заяви Конашенков.

По думите му, пунктът в планината Серятел е открит с помощта на дронове.

„От този пункт се е осъществявало управлението на огъня на бандитските формирования непосредствено на бойното поле, а също така се е управлявал и огънят на минометните разчети на терористите. С удар на бомбардировач Су-24 обектът бе унищожен“, отбеляза генералът.

В района Джир-еш-Шугур в провинция Идлиб Су-24 е унищожил замаскиран склад на терористите от забранената в РФ терористична организация ИД, добави той.

Конашенков посочи, че отстъпващите терористи в Сирия масово поставят в освободените от сирийските правителствени войски населени места дистанционно управляеми взривни устройства, които могат да бъдат активирани след завръщането в тях на мирните жители.

„Искам да обърна вниманието ви на постъпващата при нас вече по няколко канала информация за тактиката на действие на терористите, отстъпващи под ударите на сирийските правителствени войски. Действията им са пряко доказателство за участието им именно в терористични групировки. Преди да напуснат позициите си в населените места те масово минират местността, изоставените домове и оцелелите обекти от социалната инфраструктура с дистанционно управляеми взривни устройства“, каза Конашенков.

По думите му, „значителна част от тези устройства са добре замаскирани и са оборудвани с таймери за обратно отброяване, които да се задействат през определен промеждутък от време, стигащ понякога до няколко седмици“.

„Тази тактика, както разбирате, ще позволи осъществяването на терористични актове в освободените от сирийските правителствени войски населени места след завръщането в тях на жителите и началото на ремонтно-възстановителните дейности“, подчерта Конашенков.