МО на РФ поиска обяснение за обвиненията, че бомбардира болници в Сирия

Руското министерство на отбраната поиска от страните от НАТО и Саудитска Арабия да обяснят какво са имали предвид, обвинявайки руската авиация, че е бомбардирала болници в Сирия, заяви във вторник заместник-ръководителят на военното ведомство Анатолий Антонов, предаде РИА Новости.

„Ние поканихме днес военните аташета на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Саудитска Арабия, Турция и блока на НАТО и ги помолихме да дадат официално обоснование на същността на направените изказвания или да излязат с опровержение. Това се отнася особено до скандалните обвинения в редица англоезични медии за псевдоудари срещу болници“, каза Антонов след среща с военните аташе.

По думите му, в последно време са се увеличили информационните атаки от страна на редица чужди медии срещу действията на Въздушно-космическите сили на РФ в Сирия.

„Обвиняват ни не само в нанасянето на удари срещу „умерената опозиция“, но и срещу граждански обекти, като болници, джамии и училища. В резултат на това, както се съобщава в западните медии, уж загиват мирни хора“, отбеляза Антонов.

Той изрази съжаление във връзка с това, че „някои официални лица и политически дейци в редица държави правят аналогични изказвания“.

Антонов отбеляза, че за тази цел е достатъчно само да си спомним думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, министъра на отбраната Аштън Картър, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън, министъра на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан и много други.

Руското министерство на отбраната ще счита заявленията за удари на ВКС на РФ по мирни обекти в Сирия за информационни пълнежи, ако чуждестранните представители не предоставят доказателства за обратното през следващите няколко дни.

Анатолий Антонов съобщи, че руското министерство на отбраната ще проведе подробно проучване на всички твърдения за разрушени болници, джамии и училища, както и за гибел на граждански лица в резултат на действията на руската авиация. „Ако не бъдат представени доказателства, както и ако не постъпят официални опровержения, то ние ще считаме, че тези антируски атаки са част от информационната война срещу Русия“, каза Антонов.

В руското военно ведомство смятат, че няколко дни ще са достатъчни, за да бъде изяснен въпросът и да бъдат дадени необходимите разяснения, подчерта зам.-министърът.