МО на РФ отвърна на заявленията на Майкъл Фелън за действията на ВКС в Сирия

Руското министерство на отбраната коментира изказването на британския военен министър Майкъл Фелън, който твърди, че ВКС на РФ са обстрелвали мирни граждани в Сирия, предаде РИА Новости.

По-рано Фелън поиска от Русия за прекрати „обстрелите срещу невинни граждани в джамиите и магазините, както и опитите да тероризира местното население в Северна Сирия“.

„На фона на активизиралите се в последно време опити на официален Лондон да обвини Русия във всички смъртни грехове, изказванията на британския министър на отбраната Майкъл Фелън някак незаслужено останаха извън фокуса на световните медии“, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

По думите му, „когато лондонската „Обсерватория за правата на човека в Сирия“ ежедневно издава правдоподобни детайли за „обстрелите“ в сирийските градове, това не предизвиква голямо учудване. В крайна сметка, и „Алиса в страната на чудесата“, и „Властелинът на пръстените“, та дори и Хари Потър, неслучайно са се родили именно на бреговете на мъгливия Албион.

Конашенков отбеляза, че „когато голословните бисери на „обсерваторията“ изведнъж с каменно лице започне да излага британският министър на отбраната, е трудно да се отървем от подозренията за плагиатство“.

„Наистина не е ясно: това британско министерство на отбраната през цялото време така правдоподобно пише „сводки“ за обстрели в Сирия на “джамии“ и „магазини“ за „Обсерваторията“? Или самата „Обсерватория“ е авторът и единственият източник на информация за хода на руската операция в Сирия за британското министерство на отбраната?“, отбеляза Конашенков.

„И докато това не е известно, премиерата на Майкъл Фелън сред останалите лондонски „борци“ за хуманизъм и мир зад гърба на „Джебхат ан-Нусра“ и „ИДИЛ“ следва да се счита за провалена“, каза още представителят на руското министерство на отбраната.