МО на РФ: Обвиненията за Су-34 имат признаци на планирана провокация

Турция не е предоставила никакви фактически данни за нарушаването от руския самолет Су-34 на сирийско-турската граница, съобщи пред журналисти в понеделник официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

По думите му министерството на отбраната на Русия внимателно и сдържано е следило развитието на ситуацията около обвиненията на Турция, както и на солидарните с нея официални представители на НАТО и Пентагона за предполагаемото нарушение на сирийско-турската граница от руски самолет Су-34.

„Искам да обърна вниманието ви към скоростта и схемата на разпространяване на заявленията в подкрепа на Анкара, направени по тази тема. Поради някаква причина на всички господа от НАТО и Пентагона веднага всичко им е било ясно. Макар да няма никакви фактически данни: районът, височината и скоростта на обекта във въздуха не бяха оповестени от Анкара“, каза Конашенков.

По думите му всички обективни данни за уж случилия се инцидент всъщност съществуват единствено във фантазиите на авторите на тази измислица.

„Затова пък по някакъв начин с помощта на турските РЛС веднага е била идентифицирана марката на самолета – Су-34“, отбеляза генералът.

Той припомни, че в Северна Сирия системата за ПВО на правителствените въоръжени сили, както и руският комплекс С-400 денонощно следят обстановката във въздушното пространство.

„Ние по най-внимателния начин в продължение на изминалите денонощия анализирахме всички данни за обективен контрол на полетите в Северна Сирия. И ще отбележа, че на само на нашата авиация. Никакви нарушения на сирийско-турската граница от самолети от руските ВКС не е имало, за което има изчерпателни данни, забележете, за обективен контрол. И това е факт“, подчерта Конашенков.

„Още повече, независимо от многобройните заявления на турските представители, никакви фактически данни по дипломатичен или по някакъв друг канал досега на никого не са предадени“, заяви представителят на руското министерство на отбраната.

„А истерията, която бе създадена от турската страна, е не само „голословна пропаганда“, а има също така и отчетливи признаци на планирана провокация“, заяви той.