МО на България: Руски самолети са летели над Черно море без заявен план

МО на България: Руски самолети са летели над Черно море без заявен план

Публикувано от:
Министерството на отбраната не търси конфронтация с никого, но руски самолети са летяли без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Това се казва в официално изявление на Министерство на отбраната по повод “случаите на неизпълнение на международни норми във въздухоплаването от руски самолети над акваторията на Черно море”, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Преди дни министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че през последните месеци има увеличение на нарушенията на въздушното ни пространство от руски военни и граждански самолети, определяйки тези случаи като “провокации”.

По-рано министерството на отбраната на Русия опроверга тази информация.

Днес от българското МО разпространиха официално изявление, тъй като считат за необходимо да информират българската общественост, че съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море, за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол (за България Flight Information Region Sofia – FIR Sofia).

Този регион има координати в акваторията на Черно море далеч извън морското и въздушното пространство на страната.

“В тази връзка изнесената информация от МО не е свързана с нарушение на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети. Те са били без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци”, се казва още в съобщението.

Според ведомството всички такива случаи са документирани от Военновъздушните сили на България и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО.

“Българските ВВС стриктно изпълняват международните въздухоплавателни норми. МО не оспорва правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, включително и в региона за контрол на полети на България (FIR Sofia) при спазване на международните въздухоплавателни норми. МОне търси конфронтация с никого”, допълват от военното ведомство.

И заключват, че изразяват загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море.